Home / Ličnosti / Mesić na SBF-u

Mesić na SBF-u

Govoreći na jednom od panela prvog dana Sarajevo Business Foruma (SBF) bivši predsjednik Hrvatske Stjepan Mesić naglasio je važnost ekonomskog ujedinjenja zemalja regiona.

z1502j12 Zagreb, 15.01.2010. (novosti) - Banski dvori - Susret Jadranka Kosor - Stjepan Mesic - Stjepan Mesic - izjava za medije nakon sastanka - Foto  Darko JELINEK

Mesić je na početku svog obraćanja kazao kako je je za ekonomski napredak i razvoj ključno ujedinjenje regiona, ali da kada se spomene ujedinjenje regiona, to svi poistovjećuju sa ujedinjenjem Jugoslavije.

“Uz dobru političku pripremu treba organizirati ekonomsku, duhovnu i svaku drugu saradnju. Mora se omogućiti cirkulacija kapitala, roba, usluga, a to je zadatak političara”, poručio je Mesić.

Mesić je istakao da su brojna polja saradnje zemalja regiona već pokrenuta, ali je potrebno uraditi još mnogo posla na ekonomskom uvezivanju.

Jedan od panelista na SBF-u bio je i premijer Vlade FBiH Fadil Novalić, koji je govorio o iskustvim u sprovođenju reformske agende, kazavši da se Vlada FBiH u tom smislu ponaša kao “projekt menadžer”.

“Ekonomska integracija je veoma potrebna, jer su fiksni troškovi preveliki, što odmah znači manjak konkurentnosti. Primjeri poput CEFTE ili Energetske zajednice Jugoistočne Evrope dokaz su da trebamo djelovati kao jedan region. Reforme i harmonizacija odnosa najvažniji su ako želimo nastupati kao jedinstvena ekonomija regiona”, zaključio je Novalić.

Sedmi Sarajevo Business Forum otvoren je danas po dsloganom Perspektive +16, a glavni cilj je ekonomsko uvezivanje zemalja srednje i Jugoistočne Evrope sa Kinom i 16 drugih zemalja Azije.

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Bosanac Edis slovencima besplatno popravlja krovove oštećene u oluji

Edis Vehabović iz Apača, koji je prije sedam godina iz Bosne i Hercegovine došao u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)