Home / Kompanije i Tenderi / Prihodi Applea pali prvi puta nakon 13 godina

Prihodi Applea pali prvi puta nakon 13 godina

U proteklom je tromjesečju prodano 51,2 milijuna iPhonea, dok je u istom lanjskom razdoblju prodaja iznosila 61,2 milijuna.

Prihodi Applea u proteklom tromjesečju pali su 13 posto na godišnjoj razini, na 50,6 milijardi dolara, što je prvi pad prihoda tog tehnološkog diva u 13 godina, a posljedica je pada prodaje iPhonea.

Prema poslovnom izvješću, objavljeno u utorak, Apple je u proteklom kvartalu ostvario čistu dobit od 10,5 milijardi dolara, 22 posto manje nego u istom lanjskom razdoblju, kada je zabilježio dobit od 13,5 milijardi. Posljedica je to prvog pada prodaje iPhonea u devet godina, od kada je Apple predstavio prvi model tog pametnog telefona i sada najvažnijeg proizvoda tvrtke.

U proteklom je tromjesečju prodano 51,2 milijuna iPhonea, dok je u istom lanjskom razdoblju prodaja iznosila 61,2 milijuna. Pritom su najviše, 26 posto, pali prihodi Applea od prodaje u Velikoj Kini, odnosno na tržištima Kine, Hong Konga i Tajvana, što je drugo najveće tržište Applea nakon američkog.

Jedan od uzroka tome je i visok tečaj dolara jer zbog toga padaju prihodi američkih kompanija s inozemnih tržišta. Nakon što je godinama bilježila snažan rast, ulagači se plaše da je prodaja iPhonea dosegnula točku zasićenja.

“Apple mora izaći s radikalnom novom inovacijom ili proizvodom, a ne samo poboljšavati postojeće proizvode. To je jedini način na koji može oživjeti rast prodaje”, kaže Neil Saunders, direktor u tvrtki Conlumino.

Tvrtka ni ovoga puta nije objavila brojčane podatke o prodaji Apple Watcha, njezinog prvog potpuno novog proizvoda od 2010. godine, no analitičari kažu da je malo vjerojatno da će taj proizvod postati takav hit kakav je iPhone. No, svijetla točka u izvješću je rast prihoda od usluga tvrtke, koje uključuju aplikacije Apple Music i App Store, za 20 posto na godišnjoj razini, na 6 milijardi dolara, čime je taj odjel premašio prihode od prodaje iMaca i iPada.

Ulagače je, međutim, razočarala procjena poslovodstva Applea da će u tekućem tromjesečju ostvariti prihode između 41 i 43 milijarde dolara, dok su analitičari prognozirali 47,3 milijarde. Kako su rezultati kompanije slabiji nego što su analitičari očekivali, cijena dionice Applea potonula je u utorak u produženom trgovanju na Wall Streetu gotovo 8 posto, pa je izbrisano 46 milijardi dolara tržišne vrijednosti kompanije.

I to, unatoč odluci poslovodstva o povećanju programa povrata kapitala ulagačima za 50 milijardi dolara putem otkupa dionica na tržištu i povećanjem kvartalne dividende za 10 posto.

izvor/poslovnidnevnik/

Poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)