Home / Vijesti / Svijet / Nezadovoljni radnici naftnog sektora u Kuvajtu nastavili štrajk

Nezadovoljni radnici naftnog sektora u Kuvajtu nastavili štrajk

Uposlenici naftnog sektora u Kuvajtu nastavili su jučer započeti štrajk zbog nezadovoljstva najavama vlade te zaljevske zemlje o smanjenju izdataka za javni sektor u periodu kada se nastavlja pad cijena nafte na tržištu.

Nekoliko hiljada uposlenika naftnog sektora i danas se okupilo u kuvajtskom gradu Ahmadiju u kojem se nalazi i sjedište državne komapnije Kuwait Oil.

Vlada Kuvajta je ranije pod nazivom “Strateška alternativa” predstavila novu shemu plaća uposlenika javnog sektora u koji želi uvrstiti i oko 20.000 uposlenika naftnog sektora, a što bi automatski značilo znatno smanjenje plaća i poticaja tim radnicima.

Izvori bliski sindikatu javljaju da su iz radnici spremni za pregovore sa vladom i parlamentom, ali da i dalje imaju oprečne stavove sa rukovodstvima naftnih kompanija.

Kuvajt je članica Organizacije proizvođača nafte (OPEC) i sa dnevnom proizvodnjom od oko tri miliona barela nafte četvrti je najveći proizvođač unutar te međunarodne organizacije.

Direktorica Kuvajtske naftne korporacije Wafaa al-Zaabi ranije je upozorila da bi štrajk mogao kuvajtsku naftnu industriju dnevno koštati gubitaka između 36 miliona i 48 miliona dolara.

Pad cijena nafte na globalnom tržištu nanosi teške udarce po ekonomije proizvođača nafte. Vlasti Kuvajta su najavile niz mjera štednje koje bi trebale amortizirati ekonosmke gubitke, a one uključuju i plan privatizacije 43 rafinerije u vlasništvu Kuwait Oila.

izvor/A.A./

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)