Home / Vijesti / BiH / Wigemark: EU spremna da investira do milijardu eura u balkanske zemlje do 2020. godine

Wigemark: EU spremna da investira do milijardu eura u balkanske zemlje do 2020. godine

Šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunnar Wigemark rekao da je EU spremna da investira u saobraćajnu infrastrukturu zapadnog Balkana i do milijardu eura, za period do 2020. godine.

Obraćajući se učesnicima Foruma o saobraćajnoj infrastrukturi Transportne observatorije za jugoistočnu Evropu (SEET), koji se održava danas u Sarajevu, Wigemark je naveo da će EU ove godine investirati između 150 i 200 miliona eura, te pojasnio da će se o tome raspravljati na Samitu u Parizu, koji bi trebalo da se održi u julu ove godine.

On je rekao da zemlje zapadnog Balkana, da bi dobile sredstva od EU, moraju da imaju jasnu strategiju i ciljeve, ali i da odrede šta si im prioriteti, dodavši da nije tajna da ovaj region poprilično zaostaje kada je u pitanju saobraćajna infrastruktura.

On je izrazio zadovoljstvo dogovorom koji su postigle vlasti u BiH na svim nivoima, vezanim za mehanizam koordinacije, te naglasio da taj dogovor mora biti brzo implementiran.

Wigemark smatra da bi strategija transporta mogla da bude njegov prvi test, dodavši da je EU spremna da pomogne BiH u ovom naporu za unapređenjem cijele transportne mreže, ali ne samo BiH, već cijelom regionu.

Osudivši današnji teroristički napad u Briselu, Wigemark je rekao da je jedan od glavnih ciljeva terorista upravo saobraćajna infrastruktura, kao što je aerodrom.

Zamjenik ministra transporta i komunikacija BiH Saša Dalipagić rekao je da je politika BiH u budućnosti jasna – regionalna saradnja i integracije u EU.

On je naveo da plan razvoja transportne infrastrukture BiH podrazumijeva njenu izgradnju i modernizaciju, a pomaže protoku putnika i tereta i otvara nove vidike, odnosno razvoj regiona.

“Zato pridajemo veliki značaj koridoru 5C, ali i drugim evropskim putevima koji prolaze kroz BiH. Naše najveće opredjeljenje biće izgradnja modernih saobraćajnica i auto-puteva”, istakao je Dalipagić.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)