Home / After Work / Posljednji na svijetu mužjak bijelog nosoroga broji svoje posljednje dane: Čuvari ga prate čak i na spavanje

Posljednji na svijetu mužjak bijelog nosoroga broji svoje posljednje dane: Čuvari ga prate čak i na spavanje

Sudan ima pratnju naoružanih čuvara 24 sata na dan. Oni imaju ovlaštenje da pucaju na bilo koga ko bi mogao da ugrozi njegovu bezbjednost ili život. Prate ga svuda: Čak i na spavanje Njegovo ime je Sudan.

Njega u stopu prate naoružani čuvari, koji imaju odobrenje da pucaju na bilo koga ko pokuša da ga ugrozi.

Sudan živi u Keniji, u Pejeta rezervatu u kom se zaposleni trude da očuvaju netaknutu prirodu u punom sjaju. On ima 42 godine i posljednji je mužjak bijelog nosoroga na svijetu.

Sjeverni bijeli nosorozi su – sada je već izvijesno – vrsta koja će veoma brzo izumrijeti. Prije samo godinu dana bilo je ih je pet: tri u divljini, a po jedna ženka u zoološkim vrtovima u San Dijegu (SAD) i Dvur Kralove (Češka). Nažalost, u julu je češki Zoo vrt ostao bez ženke, a krajem novembra je umrla ženka u San Dijegu.h_51868754

Cijela vrsta nestala za 50 godina

Inače, ovi nosorozi su bili iskorenjeni u prirodnom okruženju, a svi još uvijek živi su u Keniju dopremljeni upravo iz češkog vrta Dvur Kralove. Zastrašujuće, naročito kada znate da je 1960. bilo više od 2.000 sjevernih bijelih nosoroga, a da je pedeset godina kasnije samo sedam njih ostalo u životu.

Nosorozi imaju prosječnu starost od 35 godina. Sudan je odavno prekoračio tu granicu i jedan je od posljednja tri bijela nosoroga na planeti. Nažalost, nade da će on donijeti još potomaka jednake su nuli:

Njegova sperma je potpuno nepokretna, slijep je na jedno oko i ima artritis.

On i dalje ima želju da se pari, ali je nemoćan. “Da bi se nosorog pario, on mora da se bori sa ženkom. Ako je pobijedi – pariće se. Ako izgubi – nema šansu“, kaže Zakaria Mutai, jedan od pet naoružanih čuvara koji čuvaju 24 sata posljednjeg mužjaka sjevernog bijelog nosoroga na teritoriji rezervata koja ima 243 hektara.

“Često mi ga je žao, kada se poslije borbe sa ženkom okrene izranavljen, krvavog lica, ili kada ga bolesne noge izdaju pa padne prije nego što zaskoči ženku”, kaže Mutai.

Naoružani čuvari koji prate Sudana, nisu zaduženi samo za njegovu bezbjednost, već i za hranjenje, ali i za – češkanje stomaka.

“Kada im češkate stomak, oni spuštaju glavu, primire se, ne podižu rog visoko i ne oglašavaju se rikom. Tako ih lovokradice previde”, objašnjava jedan od Sudanovih čuvara.

“Samo u Južnoj Africi, u kojoj živi 80 posto afričkih nosoroga prošle godine su lovokradice ubile 1.215 primjeraka. Taj podatak je zapanjujuć ako znate da su između 1990. i 2007. lovokradice ubijale prosječno 13 nosoroga godišnje”, kaže ekspert za nosoroge Julian Rademeyer.

On dodaje da je dvije trećine ubijeno u Krugeru, nacionalnom parku veličine Izraela, koji se graniči sa Mozambikom, a da neki vlasnici privatnih rezervata u Južnoj Africi prodaju nosoroge lovokradicama zbog enormne zarade koju im donose lovokradice:

Kilogram roga na crnom tržištu dostiže cijenu od čak 65.000 dolara, a što je nosorog stariji, to je cijena veća.

Još od drugog vijeka u tradicionalnoj azijskoj medicini vjeruje se da je napitak koji se priprema od nosorogovog samljevenog roga najbolji lijek za neplodnost i impotenciju.

Od samljevenog roga se na tržištu lažnih lijekova pravi gomila “svemogućih preparata” koji navodno liječe svaku poznatu bolest, a cijena tih preparata u kojima često i nema samljevenih rogova, ide i do 200 dolara.6268dcfa406ea18cbe10153fae290905

I krzneni nosorog na granici istrebljenja

Astronomsku cijenu dostižu i bodeži napravljeni od roga ove životinje koji su na ogromnoj cijeni u cijelom svijetu, a prave se uglavnom u radionicama koje su u vlasništvu mafije u Vijetnamu i Kini.

“Biće tužno ako izgubimo nosoroge. Prije nego što sam počeo da radim u rezervatu, u školi sam učio o praistorijskim dinosaurusima. Kada sam prvi put video nosoroge, izgledali su mi baš tako – kao praistorijske životinje”, zaključuje Mutai koji bi volio da nosorozi “opstanu za njegove unuke i praunuke”.

Nažalost, ako se masakr nastavi ovim tempom – oni će biti istrijebljeni do 2026. godine. Bijeli nosorozi će nestati mnogo ranije.

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)