Home / Kapital / Mediji: S. Arabija traži zajam do osam milijardi dolara

Mediji: S. Arabija traži zajam do osam milijardi dolara

Ovo bi bila prva značajna strana pozajmica saudijske administracije u više od 10 godina

Saudijska Arabija zatražila je bankovnu pozajmicu u iznosu između šest i osam milijardi američkih dolara, doznaje agencija Reuters od izvora upoznatog sa temom. Ovo bi bila prva značajna strana pozajmica saudijske administracije u više od deset godina.

Zvanični Rijad zatražio je od zajmodavaca da predaju prijedloge za produženje petogodišnjeg zajma u američkim dolarima, sa mogućnošću povećanja iznosa, navode izvori. Ovaj zajam se traži kako bi se izbalansirao deficit budžeta, nastao zbog niskih cijena nafte.

Izvor Reutersa je odbio da bude imenovan jer ovo nije javno objavljen konkurs. Novinari agencije su pokušali kontaktirati saudijsko Ministarstvo finansija i Centralnu banku, ali nisu dobili odgovor.

Prošle sedmice je ova agencija objavila kako Saudijska Arabija traži od banaka da razmotre ideju o međunarodnoj pozajmici, ali tada nisu objavljeni detalji o količini i dužini zajma.

Promjena stanja u Zaljevu

Verus Partners, savjetnička kompanija sa sjedištem u Londonu koju su pokrenuli bivši bankari Citigroupa Mark Aplin i Andrew Elliot, savjetuje saudijsku Vladu kako da se bavi ovim zajmom, navode izvori.

Firma je poslala zahtjeve za prijedloge maloj grupi banaka u ime saudijskog Ministarstva finansija, navode izvori.

Glasnogovornik Verus Partnersa nije bio dostupan za komentar.

Analitičari navode kako državne pozajmice šest arapskih izvoznika nafte iz Zaljeva mogle iznositi 20 milijardi dolara ili više u 2016. godini – što je velika promjena u odnosu na protekle godine kada je regija imala dovoljno sredstava za pozajmljivanje drugima.

Izvor: Agencije

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)