Home / Vijesti / BiH / Otvaranje Ferhadije zakazano za 7. maj

Otvaranje Ferhadije zakazano za 7. maj

U Medžlisu Islamske zajednice Banja Luka održana je konstituirajuća sjednica Organizacionog odbora za otvorenje Ferhat-pašine džamije. Sjednicu je predvodio dr. Osman-ef Kozlić, banjalučki muftija.
Osim predstavnika muftijstva banjalučkog u organizacionom odboru bili su predstavnik Vijeća ministara Adil Osmanović, predstavnik Vlade RS Jasmin Komić, predstavnik RS iz reda Bošnjaka Ramiz Salkić i mnogi ugledni pojedinci.

“Danas su i zvanično počele pripreme za svečano otvorenje Ferhadije. Teško je reći koliko će zvanica biti na otvorenju. Mi očekujemo veliki broj. Koliko će biti vjernika na otvorenju teško je prognozirati, ali važno je da počinjemo završne pripreme sa naše strane u saradnji sa svim predstavnicima političkog javnog i društvenog života”, rekao je dr. Osman ef. Kozlić, banjalučki muftija.

Ferhadija kao zaokret prema zajedništvu

On je dodao da su radovi na džamiji privedeni kraju, te da je ostalo da se završi okolno uređenje, što će biti urađeno u naredna dva mjeseca.

Islamska zajednica Banje Luke poručuje da otvaranje Ferhadije treba da bude prelomna tačka, zaokret i dokaz da su ovdje mogući život i zajedništvo.

“Svi ovi sakralni objekti pripadaju nama, oni su dio našeg bića. Naši hramovi, sinagoge, katedrale, džamije, sve su to naša svetišta koje moramo čuvati. Naravno, moramo čuvati međuljudsku zajednicu, saradnju i suživot”, rekao je ef. Kozlić.

Očekuje se da će u Banjoj Luci na otvaranju Ferhadije biti veliki skup. Iz organizacijskog odbora kažu da će se truditi da prevaziđu naše regionalne okvire i da očekuju značajne gosti. Biće pozvane visoke delegacije iz Srbije, Hrvatske i inostranstva.

“S obzirom da je turska vlada jedan od najvećih donatora ovog projekta očekujemo da će doći i njihova visoka delegacija. U kom će sastavu biti, ne znamo. Premijeru Turske smo poslali pozivnicu, a da li će se pojaviti na otvaranju Ferhadije još uvijek nije poznato”, rekao je muftija banjalučki.

Otvaranje Ferhadije velika šansa za Banju Luku

“Uvjeren sam da će otvorenje džamije Ferhadije proteći u najboljem mogućem redu. To je velika prilika za grad Banju Luku i za čitavu Bosnu i Hercegovinu da krenemo jednim drugim i drugačijim putem. Ovo je prilika da se izbrišu predrasude i da Banja Luka iskoristi to kao svoju veliku šansu, prije svega turističku radi privlačenja turista, i da iskoristi svoju veliku šansu nakon otvaranja Ferhadije da se konačno shvati da su Bošnjaci sastavni dio građanske urbane kulture i u svakom drugom pogledu”, kazao je Ramiz Salkić, potpredsjednik RS.

Dodao je da su Bošnjaci jednostavno tu, da treba da budu prihvaćeni i da imaju jednaka prava kao i svi drugi građani.

U periodu nemilog rata u BiH većina Bošnjaka je bila primorana da napusti Banju Luku, a rušenje Ferhadije 7. maja 1993. bilo je samo jedan od znakova da bošnjački građani više nisu imali status zaštićenih u gradu na Vrbasu.

“Vjerujem da je Ferhadija, njeno podizanje i njena izgradnja jedan novi stub sigurnosti kad su u pitanju Bošnjaci ovdje u Banjoj Luci. Sigurno da će njeno otvaranje i manifestacija otvaranja uliti novo povjerenje i dodatnu snagu i podršku procesa povratka. Ovdje u Banjoj Luci mi imamo značajan broj Bošnjaka ali sam uvjeren da će oni ljudi koji trenutno borave širom svijeta, prije svega u Skandinaviji, dobiti novu sigurnost i novu energiju za povratkom u ovaj grad”, rekao je Salkić.

Manifestacija svečane ceremonije otvorenja Ferhat-pašine džamije zakazana je za 7. maj – na 23. godišnjicu njenog rušenja.

Izvor/klix.ba/
poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)