Home / Kapital / Bankarstvo / Banke i MMF traže da platni promet u BiH bude jedinstven za cijelu državu

Banke i MMF traže da platni promet u BiH bude jedinstven za cijelu državu

Međunarodni monetarni fond (MMF), Ured EU-a u BiH i Veleposlanstvo SAD-a u BiH ne podržavaju uvođenje entitetskih platnih prometa kojima se dovodi u pitanje jedinstveni unutarnji platni promet u BiH, piše Večernji list BiH.

JEDINSTVENI REGISTAR

Protiv “razbijanja” jedinstvenog platnog prometa u BiH svoj glas podiglo je i Udruženje bh. bankara, koje okuplja sve komercijalne banke koje djeluju na financijskom tržištu BiH.

“I, umjesto da se drže jedinstvenog unutarnjeg platnog prometa i da ga, po potrebi, unapređuju, entitetske vlasti su se, pod krinkom uvođenja više reda u ovoj oblasti, jačanja financijske discipline i povećanja naplate prihoda, odlučile same urediti ovu oblast svojim entitetskim zakonima. Prvi je u te vode zakoračio RS, a potom i FBiH iako su se pismom namjere MMF-u obvezale da će održati jedinstveni platni sustav i jedinstven registar računa poslovnih subjekata kod Centralne banke BiH”, napominju u Udruženju banaka BiH. Po njima, ponuđena entitetska zakonska rješenja, umjesto da poboljšaju platni promet i olakšaju poslovanje, razgrađuju jedinstveni ekonomski prostor BiH, derogiraju ulogu Centralnog registra u Centralnoj banci BiH, birokratiziraju postupke te u krajnjem poskupljuju bankarske usluge.

Zbog svega, kako napominju, nije sasvim jasno koji je status sustava jedinstvenog unutarnjeg platnog prometa iz 2001. godine. Povjerenstvo za platni promet Udruženja banaka BiH traži odgađanje primjene Zakona o unutarnjem platnom prometu u FBiH. Udruženje sugerira da je potrebno jasno definirati mjesto i ulogu Jedinstvenog registra transkacijskih računa kod CB BiH, poslovnih subjekata s teritorija Brčko Distrikta i RS-a, s gledišta procedure prinudne naplate preko transakcijskih računa i sustava izvještavanja, te da je potrebno eliminirati ograničenja bankama i poslovnim subjektima, uvedena odredbom Zakona o unutarnjem platnom prometu u FBiH, tako što će se spomenuta odredba preformulirati na način da se ona jasno i nedvosmisleno odnosi isključivo na naloge prinudne naplate.

Udruženje, između ostalog, smatra da je osnovna intencija za uvođenje instituta glavnog računa bila kanaliziranje naloga prinudne naplate.

ODGODA ZAKONA

Udruženje banaka BiH prije nekoliko mjeseci je od Ministarstva financija FBiH zatražilo da im jasno kaže na koji način primjenjivati provedbene akte i u kojem roku jer, kao što su istaknuli, još nije uspostavljena financijsko-informatička agencija (FIA).

To se odnosi i na upute o otvaranju i zatvaranju računa kod ovlaštenih organizacija za obavljanje poslova unutarnjeg platnog prometa, upute o načinu i postupku izvršenja naloga za prinudnu naplatu preko računa kod ovlaštenih organizacija, uputu o načinu vođenja i sadržaju evidencije računa poslovnih subjekata kod ovlaštenih organizacija te uredbu o uvjetima i načinu plaćanja gotovim novcem. Oni traže odgodu primjene Zakona o unutarnjem platnom prometu zbog, kako ističu, nepostojanja financijsko-informatičke agencije (FIA) kao stuba za provedbu Zakona o unutarnjem platnom prometu u FBiH. Odluka o uspostavi financijsko-informatičke agencije (FIA) donesena je još 2011., s jasno navedenim rokovima za primjenu, ali niti do dan-danas nije profunkcionirala. Bankari skreću pozornost kako su i predstavnici međunarodnih institucija upozorili da uspostava entitetskih platnih prometa dovodi u pitanje jedinstveni platni promet u BiH, što predstavlja korak unatrag.Postavljaju pitanje štiteći svoje bankarske interese “kome trebaju 2 platna prometa, što ugrožava jedinstveni platni sustav u BiH i narušava jedinstveni ekonomski sustav države, odnosno njezine ekonomske temelje”.

 izvor/akta/
poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)