Home / Kompanije i Tenderi / Appleov inat FBI-u nagradit će kupci njegovih proizvoda

Appleov inat FBI-u nagradit će kupci njegovih proizvoda

Ako pristane na razbijanje šifre na iPhoneu, kako traži FBI, to će narušiti povjerenje kupaca, smatraju marketinški stručnjaci

Apple ima potpuno pravo što ne želi pristati na suradnju s istražiteljima američkog FBI-a kako bi se razbio kod iPhonea jednog od terorista iz San Bernardina, ocjenjuju marketinški stručnjaci. Američki tehnološki div dobio je dodatni rok do 26. veljače za udovoljavanje zahtjevu suda i pruži pomoć FBI-u koji pokušava doći do kontakata i podataka pohranjenih na telefonu Syeda Rizwana Farooka koji je sa suprugom Tashfeen Malik u prosincu izveo napad u kojem je 14 osoba poginulo, a 22 teško ozlijeđeno u masovnoj pucnjavi.

Farook je ubijen u obračunu s policijom. FBI traga za poveznicom s radikalnim islamskim grupama s kojima su napadači potencijalno bili u kontaktu prije samog izvršenja napada. Apple smatra da je zahtjev vlasti udar na privatnost korisnika koji bi mogao imati dalekosežne posljedice. Iz kompanije su poručili da bi mogućnost otključavanja ovog mobilnog telefona dovelo do mogućnosti pristupa svim drugim mobilnim uređajima, čime bi oni postali ranjivi na napade hakera, vlade ili kriminalaca.

Opasan presedan
Tim Cook, izvršni Appleov direktor, smatra da su namjere FBI-a dobre, ali da je njihov zahtjev preopasan. Cook svoju stav argumentira poistovjećivanjem FBI-eva zahtjeva i hakiranja, što naziva opasnim presedanom jer Apple podatke štiti u toliko da ih ostavljaju i izvan dosega kompanije. To je pitanje podijelilo SAD. Dianne Feinstein, kalifornijska senatorica, u izjavi za CNN je rekla da smatra da bi kodirani iPhone za koji FBI traži pristup mogao biti izvor dodatnih informacija.

“Vjerujem da kao vlada imamo svaku odgovornost i dužnost da pristisnemo Apple kako bismo došli do željenih informacija”, kaže Feinstein. To je pak grupiralo kompanije poput Googlea, Facebooka i Twittera kao zagovaratelje Appleove politike koji u zahtjevima FBI-ja vide represiju. Postoji i treća strana. Profesor prava sa sveučilišta u Miamiju, Michael Froomkin, smatra da je riječ o pametnom potezu vlade koja emocionalnu težinu bombaškog napada koristi za vlastite ciljeve.

Snaga je u inovacijama
Za mišljenje koliko će odluka Applea, bilo da dopuste pristup ili nastave inzistirati na zabrani, utjecati na ugled brenda upitali smo hrvatske brend stručnjake. Siniša Kralj, direktor agencije Millward Brown, smatra da navedena situacija ne bi trebala utjecati na Apple kao brend jer bi korisnicima trebalo biti drago da se inzitira na zaštiti njihovih privatnih podataka. Istodobno Kralj upozorava da ako, Apple bude prisiljen presudom ustupiti tražene podatke to ionako onda nije njihova odluka.

“Ako se vlastima dozvoli pristup podacima Appleovih korisnika, to se onda odnosi i na ostale proizvođače. No, Appleova snaga brenda ovisi o inovacijama”, smatra Kralj. Stipan Rimac, konzultant u agenciji Brandoctor, smatra da je Appleov potez, iz perspektive brenda, logičan.  “U zemlji u kojoj je sloboda pojedinca najveća vrijednost, zadiranje u privatnost moglo bi ozbiljno narušiti povjerenje potrošača. Činjenica da su im Facebook i Google dali snažnu i nedvosmislenu podršku jasno govori o opasnosti koju bi mogla donijeti provedba ovog presedana”, komentirao je Rimac.

Podrška

Uz Apple stali i Google, Facebook i Twitter
Jan Koum, suosnivač WhatsApp-a i član uprave Facebooka, u postu na Facebooku je izrazio slaganje s politikom Tima Cooka. “Danas su naša prava i sloboda u pitanju”, napisao je Korum. Solidaran je i Sundar Pichai, izvršni direktor Googlea, koji je Cookovo pismo nazvao važnim. Facebook je u četvrtak najavio agresivan nastavak borbe protiv ovakvih i sličnih pritisaka koji slabe sigurnost njihovih sustava. Potpori se pridružio i Jack Dorsey, izvršni direktor Twittera. “Stojimo uz Cooka i Apple i zahvaljujemo mu za njegovo vodstvo”, napisao je Dorsey.

izvor/poslovnidnevnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)