Home / Nauka i Tehnologija / Bosanac koji lansira NASA-ine rakete u svemir

Bosanac koji lansira NASA-ine rakete u svemir

Sanel Babić je Bosanac koji je za vrijeme rata napustio BiH. U Indijani je završio koledž za elektroniku, a kao specijalizovani programer i inžinjer elektronike radi za “United Launch Alliance” u Denveru, najveću raketnu kompaniju, koja za NASA-u lansira satelite i robote na Mars.

Njegov put od izbjeglice iz Vlasenice do Amerike nije bio lak. “Iz Vlasenice sam 1992. godine izbjegao zajedno sa majkom i dvogodišnjom sestrom. Našli smo spas u Njemačkoj gdje smo proveli šest godina. U Njemačkoj sam naučio jezik te sam se počeo baviti programiranjem iz hobija. U SAD sam došao 1998. godine. Tu sam završio školu”, kaže Babić.

Atlas i Delta rakete koje koristi kompanija za koju radi lansirale su sve robote koje je NASA poslala i koji se momentalno nalaze na Marsu, kao i tri naučna satelita koji i danas orbituju oko Marsa. Babić kaže da je rad za ovu kompaniju njegov “dječiji san”. Gost Novog dana je stručnjak za crtanje elektronskih šema u programu “Zuken E3“. On drži kurseve i treninge za inžinjere da se znaju služiti ovim programom koji služi za crtanje svega, kako kaže Babić, od samog lansiranja rakete do satelita koji se šalju. “Prvo sam potpisao ugovor na godinu, dokazao se, a onda dobio posao. Šta tačno radim, nemam slobodu reći, ali, generalno, implementirao sam “Zuken E3”, lično nacrtao blizu 600 šema. Treniram i učim nove radnike u ovoj aplikaciji i podržavam 60 novih dizajnera širom kompanije”. Babić je objasnio da postoji razlika između NASA-inih misija zavisno od instrumenata koji se nalaze u sondama ili koji su njihovi ciljevi. NASA uskoro očekuje i dolazak satelita “Juno”, koji će doputovati do Jupitera 4. Jula 2016, a koji je lansiran 2011. “Interesatno je da neke putanje do planeta traju i do 10 godina. Ta iščekivanja su posebno zanimljiva”. Iščekivanja raketa izgleda kao što i prikazuju holivudski filmovi, otkrio je Babić, koji je dodao da je samo lansiranje “najbitnije i najzanimljivije” za njegovu kompaniju. “Samo lansiranje rakete čiji se sistem sastoji od stotinu hiljada žica znači da može biti i milion problema. Kada prvih nekoliko sati prođe bez problema to je za nas razlog za slavlje”. Na kraju gostovanja u Novom danu poručio je svim mladim Bosancima i Hercegovcima da “zasuču rukave” te da uzmu neki najobičniji hobi, nešto novo i da se tome posvete.

Izvor/N1/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Svečano otvorena konferencija ”Sfera 2023: Klimatizacija, grijanje, hlađenje”

XIII po redu regionalna naučno stručna konferencija iz domene građevinarstva i arhitekture ”Sfera 2023: Klimatizacija, …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)