Home / Kapital / Kraš se obranio od Pivca

Kraš se obranio od Pivca

Nismo ni u kakvim kombinacijama, ne kupujemo dionice za nekoga, nemamo skrivenih partnera, niti me interesiraju kombinacije špekulativnih namjera, tvrdi Ivica Pivac.

Otkupom gotovo 94.000 svojih dionica za 47 milijuna kuna od Kapitalnog fonda Uprava Kraša zadala je možda odlučujući udarac kompaniji Braća Pivac, koja već nekoliko godina uporno skuplja dionice proizvođača slatkiša. U srijedu je razriješena enigma tko je u petak u izvanburzovnoj trgovini kupio paket Kraševih dionica. Kompanija je objavila kako je ona kupac dionica, pa sada Krašev trezor drži 11,86 posto dionica. Kapitalni fond time je izašao iz vlasničke strukture Kraša.

“Mi u Krašu i dalje ostajemo vjerni modelu radničkog dioničarstva i stoga ni trenutka nismo dvojili kako trebamo postupiti kada nam je iz Kapitalnog fonda stigla poruka o njihovoj namjeri da iz svoga portfelja prodaju paket Kraševih dionica. Kupili smo ih za trezor društva, gdje ostaju dok netko iz Kraš ESOP-a ne iskaže interes”, objašnjava odluku kompanije o povećanju udjela za gotovo 94 tisuće novih dionica, odnosno 6,84 posto, prokuristica najvećeg hrvatskog konditora Marica Vidaković. U Krašu ističu kako se oni uopće ne žele baviti nikakvim analizama, niti istraživati razloge zbog čega je vodstvo Kapitalnog fonda odlučilo upravo sada riješiti se ‘slatkih’ dionica, a sve priče koje već kruže kuloarima smatraju čistim špekulacijama.

Ovim preuzimanjem s liste najvećih dioničara Kraša nestao je trećeplasirani sudionik, pa sada Kraš kroz ESOP i trezor drži više od 31 posto udjela, a drugi najveći dioničar i dalje ostaje tvrtka Pivac koja u svom portfelju ima 19,56 posto dionica Kraša. Direktor i suvlasnik vrgoračke mesne industrije Ivica Pivac na izravni upit je li Kapitalni fond možda i njima nudio paket dionica Kraša uzvraća, “koliko je njemu znano, nije” te odmah dodaje kako mu je “osobno doista drago da je upravo Kraš otkupio dionice”. Pivac i dalje ustraje u stavu, prvi put izrečenom 2013., kako kompanija koju vodi “dionice Kraša kupuje isključivo radi procjene da su vrlo OK!”.

94tisuće

dionica kupio je Kraš od Kapitalnog fonda

“Nismo ni u kakvim kombinacijama, ne kupujemo dionice za nekoga, nemamo skrivenih partnera, niti me interesiraju takve kombinacije. Nastupamo samostalno i bez ikakvih špekulativnih namjera”, tvrdi Pivac te dodaje kako je zapravo moguće da “kako kupuju dionice, tako ih u dogledno vrijeme ponude i na prodaju”. Predsjednik Uprave Kraša Damir Bulić u razgovoru za Poslovni dnevnik krajem prošle godine rekao je da s Pivcima “surađuju kroz povremene kontakte, no oni ne postavljaju nikakve uvjete, čak nisu tražili ni mjesto u nadzornom odboru iako na to imaju pravo s obzirom na udjel koji drže.” Bulić je tada naglasio: “Kraš ne napušta svoj poslovni model dioničarstva, naš udjel je i dalje stabilan.”

Što kažu brokeri
Financijska zajednica u neslužbenom razgovoru ocjenjuje kako je najnovijim potezom Kraš dobio ključnu bitku protiv tvrtke Braća Pivac i time se obranio od njihova eventualnog preuzimanja. Podsjetimo, Braća Pivac već duže vrijeme prikupljaju na burzi Kraševe dionice i trenutno su drugi dioničar po velićini s 19,56 posto dionica. Otkupom dionica od Kapitalnog fonda više ne postoji dioničar sa značajnijim paketom. Naime, trenutno najveći paket – poslije Kraša i Braće Pivac – drži Hrvatska poštanska banka s 1,06 posto dionica.

510kuna

iznosila je cijena dionice Kraša na kraju trgovanja u srijedu

Stoga se tvrtka Braća Pivac, žele li  prijeći prag od 25 posto, mora okrenuti tržištu, ocjenjuju burzovni analitičari u neslužbenom razgovoru. Slobodnih dionica ne nedostaje. Prema podacima Zagrebačke burze od 1,373 milijuna uvrštenih dionica udjel slobodnih za trgovanje premašuje 650 tisuća. No, to će trebati i platiti. Član Uprave brokerske kuće Credos Roman Rinkovec ocjenjuje kako se u Kraševoj kupnji dionica u trezor s priličnom sigurnošću može pretpostaviti da je riječ o obrani od preuzimanja.

Šanse otežane
“Braći Pivac šanse su ovime značajno otežane. Sada, ako su zaista ozbiljni u nakani da preuzmu tvrtku, moraju otvoriti karte i zaigrati praktično na sve ili ništa. To bi, naravno, moglo dovesti do porasta cijene ove dionice makar na kraći rok, dok je priča još vruća. Trenutna situacija na burzi pokazuje pojačani interes za ovom dionicom kojom se trguje na najvišim razinama u više od pet godina”, ističe Rinkovec.  Doduše, nakon što je tijekom dana cijena dionice u srijedu ojačala 1,5% na 520 kuna, na kraju trgovanja pala je 0,4% na 510 kuna. Tijekom ove godine Kraš je jedna od rijetkih dionica unutar CROBEX-a s rastom cijene. U 2016. porasla je više od 5% -dok je indeks, za usporedbu, u padu 4,7 posto.

izvor/poslovnidnevnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)