Home / Vijesti / BiH / Saniteks tkaonica krenula sa radom

Saniteks tkaonica krenula sa radom

Godina je dobro krenula za velikokladušku firmu Saniteks. Većinski vlasnik nedavno je postala Prevent grupacija, vodeći izvoznik u državi, koja u BIH djeluje na 10 lokacija i ima 5000 uposlenika.

Pred novom upravom mnogo je posla jer jedan od lidera u bivšoj državi u proizvodnji sanitetskog i kozmetičkog materijala, poslije rata susretao se sa teškoćama u poslovanju zbog čega je proizvodnja bila svedena na minimum. Novi većinski vlasnik za sada je okupiran financijskom stabilizacijom kompanije, nakon čega bi se trebalo pristupiti dugoročnijem planiranju.

Nakon duže pauze, Saniteksova tkaonica opet radi punom parom. Uz stare, nabavljeni su novi strojevi i smješteni u prostoru u kojem je donedavno vladala tišina. Na glavnoj hali promjenjen je krov, u krugu su očišćene značajne količine otpada. Glavni je zadatak, međutim, vratiti nekadašnji ugled koji je u poslovnom svijetu imao Saniteks, piše RTVUSK.

Bivši regionalni lider u proizvodnji sanitetskog materijala i kozmetike odnedavno je u većinskom vlasništvu Grupacije Prevent. Obradovalo je to mnoge radnike, koji se nadaju da ulazak najjače izvozne kompanije u državi znači spas za Saniteks.

Direktor Nermin Kadrić kaže kako je sada najvažnije financijski stabilizirati firmu.

Kolike su zatečene obaveze firme po raznim osnovama, te vrijednost najavljenih ulaganja u narednom periodu, nismo saznali. Ono što nam je potvrđeno je to da se može očekivati proširenje proizvodnje, bolji kvalitet proizvoda, ostanak na postojećim, te osvajanje novih tržišta.

Saniteksovi proizvodi trenutno se prodaju u 20 zemalja uključujući i domaće kupce. Uglavnom je riječ o zdravstvenim ustanovama, kliničkim centrima, kao i Kantonalnoj bolnici u Bihaću. Direktor Kadrić pozdravlja nedavnu posjetu ministara privrede i zdravstva Vida Šantića i Ibrahima Kajtazovića, ali traži i razumijevanje vlasti prema trenutnom stanju u Saniteksu.

Od široke lepeze proizvoda koje je imala kompanija, novi vlasnik za sada je spreman nastaviti sa proizvodnjom visokokvalitetne gaze i drugih sanitetskih proizvoda. Ostale linije, poput kozmetike, trenutno su na čekanju i o njihovoj sudbini odlučivat će se o okviru dugoročnih planova kompanije.

Kada je riječ o radnim mjestima, Kadrić naglašava da je trenutno uposlenih 208. Uprava je spremna zadržati postojeći broj radnika. Kako se poslovni planovi budu realizirali tako će biti i jasnije hoće li Saniteks trebati nove radnike i koliko je ekonomski opravdano svako radno mjesto.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)