Home / Najave / Revolucija u liječenju: Krv će sama napadati stanice raka

Revolucija u liječenju: Krv će sama napadati stanice raka

Liječnici su u T-stanice u krvi dodali molekule koje smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od imuniteta pacijenata. Prvi testovi pokazali su ogroman uspjeh ove metode.

Rani testovi potencijalnog tretmana u borbi protiv raka, u kojem su bijele krvne stanice modificirane kako bi napadale određene tipove raka, pokazali su ogroman uspjeh, objavili su znanstvenici.

U jednoj studiji 94 posto pacijenata koji su bolovali od akutne limfoblastične leukemije (ALL) nije imalo simptoma bolesti nakon što su ih liječili modificiranim krvnim stanicama – poznatim kao T stanice.
U drugoj je studiji 80 posto pacijenata s ne-Hodginovim limfomom reagiralo pozitivno na liječenje, a više od polovice ih više nije imalo simptome.

– Ovo je fascinantno i bez presedana u medicini, da imamo ovakve reakcije kod ovako uznapredovalih bolesti – rekao je Stanley Riddell iz Centra za istraživanje raka Fred Hutchinson u Seattleu.

U liječenju pacijentima uklanjaju T-stanice iz tijela i označavaju ih molekulama receptorima koji ciljaju stanice raka te ih vraćaju u tijelo kroz infuziju. Te molekule koje su dodali na krvne stanice dobili su od posebne vrste genetski modificiranih miševa, a jednom kad se spoje na T-stanice, smanjuju mogućnost raka da se zaštiti od vlastitog imunološkog sustava u tijelu pacijenta.

Istraživači navode da je sedmero pacijenata s ALL-om završilo na intenzivnoj njezi zbog reakcije na liječenje, a da ih je dvoje umrlo. Riddell navodi kako su potrebna dodatna istraživanja te da još nije poznato koliko dugo će ti pacijenti ostati u remisiji. Naglašava i da ovo nije postupak koji će jednako djelovati kod svih pacijenata.

izvor/24h/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)