Home / Kompanije i Tenderi / Domaće kompanije / Najbolji poslovni potez u januaru: Spasavanje Agrokomerca

Najbolji poslovni potez u januaru: Spasavanje Agrokomerca

Odluka poznatog sarajevskog biznismena i vlasnika kompanije Ein Natura Nihada Imamovića da kupi velikokladušku prehrambenu industriju Agrokomerc bez premca je najbolji poslovni potez u januaru ove godine po izboru portala Indikator.ba. Na javnom nadmetanju on je za tu kupovinu ponudio 12 miliona KM mnogo više nego što su nudili sarajevska „Sisila“ (5,2 miliona KM) i razvojna banka Federacije BiH (2,2 miliona KM) što je realizatorima projekta „Izbor najboljeg poslovnog poteza“ bio dodatni argument da spašavanje Agrokomerca stavi u vrh januarske liste.

Tokom prvog mjeseca u godini kompanije i njihovi menadžeri nisu donosili mnogo strateških odluka koje bi se mogle posebno isticati. U šestoj godini rangiranja poslovnih odluka ovo je generalno bio „najsiromašniji“ mjesec.

REGIJA – PONUDA MAKEDONIJE: Kao najbolji u regiji izdvojen je potez Makedonije da inoviranom ponudom privuče britanskog proizvođača automobila „Aston Martin“ da u ovoj bivšoj jugoslovenskoj republici izgradi novu tvornicu. Makedonija je u prvom krugu ispala iz igre ali je tamošnja vlada krerirala nove povoljnije uslove i realno se nada da će dobiti povjerenje uglednog investitora. “Aston Martin”, čiji su vlasnici italijanska privatna akcionarska grupa Investindustrial i kuvajtska grupa Teyara Capital, trebalo bi da donesu odluku u narednih nekoliko nedjelja. Proizvođač automobila, čuven po sportskom modelu DB5 koji je vozio Džejms Bond, namjerava da učetvorostruči ukupan obim proizvodnje na oko 15.000 automobila do kraja decenije i da pravi svoj novi krosover model DBX u novoj fabrici.

EVROPA – PRODAJA BERLINSKOG PLACA: Ova 2016. godina za dobro je započela za trgovce nektretnina u Evropi ako je suditi po poslu vrijednom 1,3 milijarde eura koliko je kanadska kompanija za nekretnine platila kompleks poslovnih zgrada na čuvenom berlinskom Postdamer Platzu. Indikator.ba cijeni da je to najbolji poslovni potez u Evropi u prvom mjesecu ove godine. Kupovina je obavljena u saradnji sa korejskim državnim investicijskim fondom, a kupac je prema Financial Timesu Brokfield Property Partners , podružnica BAM – globalne kompanije za alternativnu imovinu koja upravlja portfeljem vrijednim više od 225 milijardi dolara.

SVIJET – KINEZI U HOLIVUDU: Kineska Dalian Wanda Group za 3,5 milijardi kupit će kontrolni udio u holivudskom filmskom studiju Legendary što je po visini izdvojenog novca najbolji poslovni potez u svijetu u prvom mjesec u ove godine prema rangiranju portala Indikator.ba i ujedno najveća kineska kulturna akvizicija do danas po ocjeni tamošnjih analitičara. Wanda je najveći svjetski kino operater s većinskim udjelom u američkom AMC-u. Rapidni rast Wanda Dalian Group može zahvaliti ulaganjima najbogatijeg Kineza Wang Jianlina koji je kupnju studija u Hollywoodu planirao nekoliko godina. Prošle je godine bio u pregovorima s tvrtkom Dream Works Animation, no posao nije zaključen.
Studio Legendary Entertainment tvorac je velikih filmskih hitova poput Jurassic svijeta, Godzille i trilogije Batman. Sama kineska kompanija uvjerena je da će ova akvizicija osnažiti veze između Hollywooda i Kine, najbrže rastućeg filmskog tržišta. Također, istaknuto je kako su filmovi Legendaryja globalno zaradili preko 12 milijardi dolara.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)