Home / Vijesti / Svijet / Opet pada: Sirova teksaška nafta 27 dolara, oboren 14-godišnji rekord

Opet pada: Sirova teksaška nafta 27 dolara, oboren 14-godišnji rekord

Već šesti dan zaredom cijene američke sirove nafte kreću se prema sve manjim brojevima, a sličan scenarij dešava se i na berzi Starog kontinenta.

Jedina razlika je u tome što je crno zlato crpljeno u Sjevernom moru do tri dolara skuplje od američkog WTI-a. Cijene koje su dostignute danas su 27,5 dolara za teksašku i 30,5 za evropsku Brent sirovu naftu.

Kontinuitet padanja vrijednosti nafte od pet uzastopnih dana posljednji put je zabilježen sredinom januara, nakon čega je uslijedilo komešanje koje je uzrokovalo kretanje cijena slično pulsiranju srca.

Ipak, izgleda da je nemirnom kretanju cijena došao kraj, barem što se tiče februara i dosadašnjeg trenda kretanja vrijednosti.

Zbog razlike u cijeni, američka sirova nafta je nezavisno od evropske dostigla novi cjenovni rekord. Naime, cijena sirove nafte crpljena u SAD-u posljednji put je cijenu od 27,5 dolara po barelu dostigla u februaru 2002. godine.

Krajem januara Saudijska Arabija je zatražila sastanak OPEC-a kako bi se pokušalo doći do konsenzusa o smanjenju proizvodnje koja bi posljedično dovela do zaustavljanja pada cijena.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)