Home / Kapital / Naftni giganti posrću zbog niskih cijena

Naftni giganti posrću zbog niskih cijena

Ovu sedmicu su ponovo obilježili alarmantni izvještaji sa naftnog tržišta, pa su mnogi već počeli zbrajati gubitke.

Niska cijena energenta ugrozila je fiskalnu stabilnost država čija se ekonomija oslanja na naftni sektor. Primjera je mnogo. Rusija će zbog naftnih gubitaka revidirati budžet za ovu godinu, Saudijska Arabija zabilježila je rekordni deficit, a ekonomije Venecuele i Nigerije mogle bi u potpunosti kolabirati ukoliko se stanje na tržištu u dogledno vrijeme ne promijeni.

Stalna kolebanja na naftnom tržištu poremetila su i planove mnogih velikih svjetskih kompanija. Ovu sedmicu su ponovo obilježili alarmantni izvještaji sa naftnog tržišta, pa su mnogi već počeli zbrajati gubitke. Posljednje upozorenje stiže iz Velike Britanije. Tamošnji analitičari upozoravaju da bi 150 naftnih platformi u Sjevernom moru moglo biti ugašeno u narednih 10 godina.

Gubici kompanija koje se bave eksploatacijom nafte i gasa, samo u posljednjih godinu dana, na tom području dostigli su 8,3 milijarde eura. U ovoj sedmici najveće naftne kompanije, jedna za drugom, objavile su katastrofalne izvještaje.

Otkazi u desecima hiljada

Prvo je British Petroleum saopćio kako je dobit u četvrtom kvartalu prošle godine smanjena za 91 posto u odnosu na isti period 2014. godine i zbog toga će do kraja 2017. godine otpustiti 7.000 radnika. Finansijski rezultati BP-ja najlošiji su u posljednjih 20 godina.

“Mislim da postoje pitanja o sposobnosti menadžmenta da se prilagode i reorganiziraju kompaniju, jer je veoma bitno da pronađu nove izvore zarade. No, to je često težak zadatak za naftne kompanije, budući da zavise od svjetskih cijena, koje su u najmanju ruku promjenjive i nepredvidive. U suštini, to je i najveći izazov ne samo BP-a, već i drugih naftnih kompanija”, smatra Simon Smith, tržišni analitičar.

Situacija nije bolja ni u Sjedinjenim Američkim Državama. Exxon Mobil, najveća energetska kompanija čijim se dionicama trguje na berzi, zabilježila je najniži kvartalni profit u posljednjih 13 godina. Shevron, druga najveća američka naftna kompanija, imala je identičan rezultat.

Nema kraja nevoljama

A onda je stigao izvještaj najvećeg evropskog naftnog konglomerata – prihodi Royal Dutch Shella u prošloj godini pali su 81 posto, što je najlošiji rezultat od 2003. godine. Zbog toga će podijeliti 10.000 otkaza. Nije precizirala rok.

Dakle, samo u protekloj sedmici postalo je jasno da će 17.000 radnika evropskog naftnog sektora dobiti otkaz. Amerikanci nisu željeli licitirati brojkama, ali finansijski izvještaji Exsona i Shevrona ne upućuju na drugačiji rasplet.

Jedno je sigurno – broj žrtava globalne naftne krize rast će svakodnevno, a kraj nevoljama radnika ove industrije ni ne nazire se.

izvor/Al jazeera/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)