Home / Vijesti / BiH / Američki senator za blokiranje sredstava bh. političara

Američki senator za blokiranje sredstava bh. političara

Neki od visokorangiranih političara u bh. korumpirani su u velikoj mjeri, upozorio je američki senator i kopredsjedavajući uticajne Američke Helšinske komisije, Roger Wicker, državnog sekretara Roger Wicker.

On insistira  da se oni kazne i to zabranom ulaska u  SAD i zamrzavanjem sredstava korumpiranim zvaničnicima i onima koji ih podržavaju.

“Ova vrsta korupcije zaustavlja ekonomiju BiH, krade napredak građanima ove zemlje, paralizuje njen napredak ka evropskim integracijama i izlaže strane investitore riziku, uključujući i one iz Sjedinjenih Država”, Roger Wicker, američki senator

On u pismu ohrabruje Obaminu administraciju da odobri dodatna sredstva kako bi se raskrinkala i dokumentovala korupcija u BiH. Konkretno predlaže zabranu ulaska korumpiranih političara u SAD.Također insistira da im se zamrzne imovina.

“Dokaze o korupciji trebalo bi podijeliti sa našim evropskim partnerima, kako bi se Evropskoj uniji dala prilika za slične akcije. Koordinisani međunarodni napori protiv korupcije u Albaniji mogli bi da posluže kao koristan primjer u tom pogledu”.

Korupcija  je široko rasprostranjena u cijelom svijetu, pa i u najvećim demokratskim društvima. Primjera radi, zbog korupcije EU godišnje gubi oko 150 milijardi eura godišnje, što odgovara ukupnom godišnjem budžetu EU.

Krajem prošle godine Wicker je predložio Senatu zakon kojim bi se uspostavio fond po ugledu na američke programe koji su sa 10 milijardi dolara podržavali ekonomije centralne i istočne Evrope poslije pada Berlinskog zida. Zakonom se posebno promoviše privatni sektor u BiH, uz pomoć fonda od 30 miliona dolara u narednih 15 godina, koji bi uveo američke ulagače u ekonomiju BiH.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)