Home / Vijesti / BiH / Stanići od izdavanja Feroelektra naplatili 1,6 miliona KM u 2015

Stanići od izdavanja Feroelektra naplatili 1,6 miliona KM u 2015

Vlada FBiH na sjednici održanoj u utorak 2. februara dala je saglasnost za razrješenje Gorana Stanića s dužnosti predsjednika, a Dragana Bilića i Dražena Marjanovića dužnosti članova Nadzornog odbora Feroelektra d.d. Sarajevo, zbog odbijanja usvajanja izvještaja o radu Društva za 2014. godinu, no to za v.d. direktora Feroelektra i predsjednika Sindikata Senada Smajića nema nikakav značaj jer je Stanić već uspio zakazati Skupštinu ovog preduzeća i to za 26. mart 2016. čak dva mjeseca poslije nego je to bilo predviđeno odlukom Vlade FBiH, piše bh. novinska agencija Patria.

– Razočarani smo, ovo je još jedan šamar Vladi FBiH od strane Stanića. Za zapisničara Skupštine Stanić je imenovao Oliveru Galić a ta žena nije u radnom odnosu u Feroelektru. I ranije je pravila opstrukcije te će sve uraditi da zapisnik „voza“ poslije te Skupštine čime će se najvjerovatnije već ući u mjesec maj. Ona bi trebala da sprovede odluke Skupštine da ode u Komisiju za vrijednosne papire izbriše Gorana Stanića i da upiše ljude koje je imenovala Vlada FBiH – kaže Smajić.

Također, Galić bi i u sudskom registru trebala izvršiti izmjene upisa članova NO i uprave društva.

– Namjere Stanića su upravo da sve razvlači, dok istovremeno putem svojih političkih jastreba pokušava da izvrši pritisak na Vrhovni sud FBiH gdje je uložio zahtjev za preispitivanje i utvrđivanje zakonitosti presude o raskidu kupoprodajnog ugovora. Taj proces traje 2 do 3 godine, a on to pokušava ubrzati. I dok ne ubrza i pokuša nametnuti svoju volju želi da se što duže zadrži u Feroelektru jer je jako važno ko je u posjedu Feroelektra – pojašnjava Smajić.

Podsjećamo, Kantonalni sud u Sarajevu 15. decembra 2014. godine donio je presudu kojom se raskida kupoprodajni ugovor sa „Stanić investom“ čime se vlasništvo nad Ferolektrom vraća Vladi FBiH.

– I 14 mjeseci nakon presude o raskidu kupoprodajnog ugovora Stanići i dalje raspolažu sa nekoliko stotina miliona KM vrijednom imovinom Feroelektra. Samo u 2015. godini inkasirali su 1,6 miliona KM od izdavanje prostora. A taj novac je trebala da dobije Vlada FBiH, radnici, da se plati naše zdravstveno i penziono osiguranje – kaže Smajić koji podsjeća da postoji sudska zabrana raspolaganja, korištenja i otuđenja imovine.

– Stanić i njegovi ljudi i dalje krčme imovinu i prave dug državi – kaže Stanić.

Samo jedan od primjera kako Stanići zarađuju na imovini Vlade FBiH je zgrada Feroelektra u centru Sarajeva koju Stanići izdaju Konzulatu Hrvatske i uzimaju novac.

izvor/vijesti.ba/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)