Home / Vijesti / BiH / Nabacajmo podatke: Konfuzan i proizvoljan plan APF-a za višemilionsku prodaju preduzeća u FBiH

Nabacajmo podatke: Konfuzan i proizvoljan plan APF-a za višemilionsku prodaju preduzeća u FBiH

Da je privatizacija u bh. entitetima proteklih godina rezultirala brojnim malverzacijama, nije više novost za građane BiH. Privatizacija nekih preduzeća završila je na sudu, pojedine firme su propale, a radnici završili na ulici. Neko bi pomislio da su nakon niza neuspjeha nadležne agencije naučile lekciju. Ipak, to očigledno nije slučaj .unnamedNaime, Agencija za privatizaciju u Federaciji BiH (APF) sačinila je svoj Program rada s planom privatizacije za 2016. godinu, u kojem su vidno nabacani       netačni podaci o vrijednosti pojedinih preduzeća.
Ovaj plan doći će i u ruke federalnih parlamentaraca koji ga trebaju razmatrati, ali očigledno je da mnogi od njih neće baratati činjenicama i tačnim podacima, budući da im je Agencija za privatizaciju FBiH svojim programom rada i planom na više mjesta prezentirala različite podatke o vrijednosti pojedinih preduzeća.CaptureParlamentarcima predstavljena umanjena vrijednost kompanija.

To je ponajviše vidljivo na primjeru Bosnalijeka, a parlamentarcima je predstavljena pogrešna, odnosno umanjena vrijednost ove kompanije.
Ukupni kapital Bosnalijeka trenutno je nešto više od 139 miliona KM, što su podaci kompanije iz septembra prošle godine. Međutim, Agencija za privatizaciju FBiH, odnosno njeni službenici, na tri različita mjesta barataju s tri različita podatka (56, 78, i 137 miliona KM) što je vidljivo u fotogaleriji.
Slične greške u milionskim iznosima i proizvoljno nabacane cifre u početnoj tabeli programa rada i plana potkrale su se Agenciji za privatizaciju Federacije BiH i u slučajevima privatizacije drugih preduzeća u manjinskom vlasništvu FBiH: Fabrici duhana Sarajevo, Sarajevo osiguranju…
Posebno je to vidljivo u slučaju Fabrike duhana Sarajevo, gdje je u prvoj tabeli koja se pojavljuje u Programu rada, a u kojoj je predstavljena vrijednost kompanija, zanemaren kapital upisan po Rješenju Komisije za vrijednosne papire. U slučaju Bosnalijeka u obzir je uzet kapital po rješenju Komisije za vrijednosne papire.
S obzirom na to da se radi o velikom projektu, zvaničnom dokumentu jedne institucije i višemilionskim iznosima koje će Federacija BiH dobiti prilikom prodaje ovih preduzeća – tim prije su propusti Agencije za privatizaciju FBiH ozbiljni i alarmantni.
U razgovoru za Klix.ba ove propuste komentariše ekonomski analitičar i profesor na Ekonomskom fakultetu u Sarajevu Muris Čičić.Amaterizam u Agenciji za privatizaciju FBiH

“Radi se o klasičnom amaterizmu. Očigledno je da ljudi u agenciji nisu spremni i sposobni da se ozbiljno bave tim poslom”, rekao je Čičić za Klix.ba.

Navodi da postoje različiti načini i metode na koje se dolazi do podatka o vrijednosti kompanije, ali da to ne umanjuje propuste Agencije za privatizaciju FBiH.

“Podaci su morali biti jasniji i morala je postojati određena vrsta standardizacije kada je riječ o vrijednosti firmi”, istakao je Čičić.

Federalni parlament još uvijek nije razmatrao Program rada i plan Agencije za privatizaciju FBiH, što se očekuje u narednom periodu.

Kompletan Program rada i plan Agencije za privatizaciju FBiH možete pronaći na ovom linku.

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)