Home / Zapošljavanje / Istraživanje: 40% bh. građana iskoristilo bi ‘vezu’ da nađu posao

Istraživanje: 40% bh. građana iskoristilo bi ‘vezu’ da nađu posao

U istraživanju portala www.boljiposao.com je tokom mjesec dana sudjelovalo 560 ispitanika koji su podijelili svoja iskustva i stavove o traženju posla.

Ispitanici koji su sudjelovali u istraživanju su nezaposleni i traže posao (62,50%), dok ih je 32% zaposleno, ali aktivno traži posao. Takvi podaci, koji su odraz stanja na tržištu rada,  upućuju na to da imamo veliki broj nezaposlenih, kao i da značajan udio zaposlenih nije zadovoljan na svom radnom mjestu. Tome najviše doprinosi neusklađenost obima posla i plaće. Samo 5,50% ispitanika se izjasnilo da su zaposleni i da ne traže bolji posao!

U istraživanju je sudjelovalo više žena (78,50%) nego muškaraca (21,50%), što pokazuje da su žene daleko aktivnije u traženju posla i da se lakše prilagođavaju modernom tržištu rada. Bez obzira na tu aktivnost, a prema Pregledu stanja tržišta radaAgencije za rad i zapošljavanje Bosne i Hercegovine, i dalje je veoma izražen problem visoke stope nezaposlenosti žena.

Dok 25% ispitanika ima između 35 i 44 godine, najviše ispitanika u istraživanju portala boljiposao.com nalazi se u svojim ‘najboljim godinama za rad’ – između 25 i 34 godine, a njih je 53,50% ispitanih. SSS ima 18% ispitanika, a najveći udio (68%) ima visoku stručnu spremu (VSS). Taj podatak bi se mogao tumačiti i kao veća angažovanost osoba sa visokom stručnom spremom da posao traže online, a samim tim i spremnosti da učestvuju u ovakvom istraživanju. Jedan od razloga za takvo stanje može biti veća ponuda poslova koji zahtjevaju VSS. Poslodavci se odlučuju za kandidate koji su visoko obrazovani čak i kada opis poslova odgovara osobama koje imaju srednju stručnu spremu.

Na pitanje “Koliko dugo tražite posao?”, većina (28%) je odgovorila da posao traži manje od 6 mjeseci, ali nakon nekog vremena posustaju. Tačnije, između 6 mjeseci i godinu dana posao traži 21,43% ispitanika, a do dvije godine posao traži 16% ispitanih. Prema rezultatima mnogih anketa, možemo pretpostaviti da veliki broj nezaposlenih počinje razmišljati o odlasku u inostranstvo.

Za traženje posla, ispitanici (70%) najviše koriste portale za traženje posla kao što je boljiposao.com ,dok samo nešto više od 5% ispitanika posao najčešće traži putem zavoda za zapošljavanje. “Networking’, razgovor s kolegama iz struke i poslovna okupljanja, za traženje posla koristi  7% ispitanika, dok njih 7% za to koristi društvene mreže i Linkedin. Ostali su se odlučili za slanje otvorenih molbi. S obzirom na značajan udio mladih ispitanika, kao i njihovo visoko obrazovanje, nije iznenađujuće da su istaknuli da aktivnije koriste platforme društvenih mreža.

Zanimljivo je da je značajan udio ispitanika (11%) odabralo slanje otvorenih molbi kao najčešći način potrage za poslom, a čak 37,50% ispitanih potvrdilo je da je slalo otvorene molbe nekoliko puta, dok ih je 28% poslalo otvorene molbe samo kompanijama koje su im bile zanimljive. To je svakako pozitivan podatak koji pokazuje da ispitanici ne traže ‘samo posao’, već im je sve važnije da rade za poslodavca/kompaniju čije vrijednosti dijele. Ipak, tek je 9% ispitanika reklo da je trenutni/prijašnji posao pronašlo slanjem otvorene molbe.

Aida Zejčirović, direktorica portala  boljiposao.com, prokomentarisala je rezultate istraživanja: “Ponuda poslova na tržištu je veoma mala u odnosu na broj nezaposlenih. Jako teško je nekome ko nema iskustvo u struci ili neke dodatne kompetencije doći do željenog radnog mjesta. Istraživanje je pokazalo da većina ispitanika misli da, bez povlačenja veza ne mogu naći posao i obezbijediti sebi pristojan život. Na žalost, to je naša realnost i možemo se samo nadati da će se to brzo promijeniti. Sa druge strane, rezultati su pokazali da značajan broj ispitanika aktivno rade na pronalasku posla,koriste alate kao što su networking i slanje otvorene molbe. To pokazuje da je značajan broj ispitanika aktivno. Potrebno je još samo da imamo više otvorenih radnih mjesta.”

Često se u kontekstu potrage za poslom spominje ‘povlačenje veza’, a u istraživanju portala boljiposao.com većina ispitanika (40%) rekla je da bi iskoristili ‘vezu’ za  pronalazak posla da je imaju, iako nisu nikada koristili tu metodu. Samo 18% ispitanika reklo je da nije nikada koristilo tu metodu i smatra da ona nije u redu.

Ovo su veoma zabrinjavajući podaci jer potvrđuju da među ispitanicima preovladava mišljenje da je potrebna ‘veza’ za pronalazak posla. Bez obzira na izraženu želju za ‘povlačenjem veza’, najveći udio ispitanika (40%) je sadašnji/prošli posao našlo prijavom na otvoreni konkurs, a isti pocenat od 40% ispitanika je posao pronašlo zahvaljujući direktnoj preporuci što i nije iznenađujuće ako u obzir uzmemo da tek 10% ispitanika nema radno iskustvo.

Tačnije, većina ispitanika (29%) ima do dvije godine radnog iskustva, dok ih 18% ima do 5 godina radnog iskustva, a 25%  ispitanih ima između 5 i 10 godina radnog iskustva.

izvor/akta/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

RACIJA U NJEMAČKOJ -UHVAĆENI NEPRIJAVLJENI RADNICI IZ BIH I SRBIJE

Nakon opsežne akcije krajem ožujka, kada su pripadnici njemačke Carine otkrili 22 radnika iz BiH …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)