Home / EU / Zakon o razvojnom planiranju važan u procesu priključenja u EU

Zakon o razvojnom planiranju važan u procesu priključenja u EU

Javna rasprava o Nacrtu zakona o razvojnom planiranju i upravljanju razvojem u Federaciji Bosne i Hercegovine, treća u nizu, organizirana je jučer u Tuzli, a okupila je predstavnike institucija vlasti, nevladinih organizacija i zainteresiranih subjekata koji djeluju na području Posavskog i Tuzlanskog kantona.

Nacrt zakona je rezultat procesa koji je, uz podršku Projekta integriranog lokalnog razvoja (ILDP), zajedničke inicijative vlade Švicarske i UNDP-a u Bosni i Hercegovine, pokrenut krajem 2012. godine i u kojem su učestvovali predstavnici niza institucija s nivoa Bosne i Hercegovine, Federacije BiH, kantona i jedinica lokalne samouprave.

Pomoćnik direktora u Fedaralnom zavodu za programiranje razvoja Nijaz Avdukić ocijenio je da je riječ o zakonu koji na sistematičan način rješava i usaglašava sistem razvojnog planiranja, međusobne odnose između federalnih i kantonalnih institucija i jedinica lokalne samouprave.

Ovaj zakon, dodao je, definira i sistem strateških dokumenata, kako i na koji način se rade, kao i metodologije izrade, a njime se definira i sistem monitoringa, evaluacije i praćenje implementacije zakona.

Avdukić ističe da je ovaj zakon važan u procesu priključenja u EU, jer za korištenje IPA fondova svaka država mora imati strateške dokumente, tako da će, po njegovim riječima, ovaj zakon pomoći će da lakše implementiraju IPA fondovi u FBiH.

U skladu sa zaključcima Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta FBiH, Vlada Federacije BiH je zadužena da organizira i provede javnu raspravu u roku od 90 dana, te da prilikom izrade prijedloga zakona uzme u obzir primjedbe i prijedloge iznesene u javnoj raspravi.

Uz podršku Ambasade Švicarske, UNDP-a i USAID SGIPA, Federalno ministarstvo pravde, pored ove u Tuzli, organizira javne rasprave u Sarajevu, Livnu, Mostaru i Bihaću.

U toku izrade ovog nacrta zakona podršku je pružio i USAID-ov Projekt jačanja institucija vlasti i procesa u BiH, te je izrađena i Regulatorna procjena uticaja navedenog zakona.

izvor/akta.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)