Home / Vijesti / BiH / Prva solarna elektrana u BiH nadmašuje očekivanu proizvodnju

Prva solarna elektrana u BiH nadmašuje očekivanu proizvodnju

Na području Federacije BiH postoji 16 solarnih elektrana koje prodaju struju elektroprivrednim preduzećima.

Solarne elektrane pokazale su se kao odličan projekat koji može umanjiti račun za struju ukoliko je koristite u lične svrhe ili od kojeg možete ostvariti dobit ako proizvedenu struju prodajete.

Prva solarna elektrana u BiH otvorena je u martu 2012. godine u Kalesiji, a napravili su je Sadik Fatić i njegov sin Selmir, vlasnik firme “Eko Energija”. Instalirana je na krovu Gradske dvorane u Kalesiji, a njena izgradnja koštala 800.000 KM. Prikupljenu sunčevu energiju uz pomoć solarnih modula pretvaraju u električnu energiju koju šalju u sistem Elektroprivrede BiH. Solarna elektrana ima snagu od 120 kilovata, a solarni paneli se nalaze na 1.200 metara kvadratnih.

“Zadovoljni smo radom solarne elektrane koja godišnje proizvodi između 130.000 i 150.000 kilovatsati. Mi smo do sada ostvarili proizvodnju za 30 posto iznad očekivane zahvaljujući najkvalitetnijoj opremi koja je instalirana”, rekao je za Klix.ba Selmir Fatić.

Ova solarna elektrana godišnje zaradi preko 110.000 KM. Selmir očekuje da će uloženi novac vratiti za manje od pet godina, što znači da će nakon toga ostvarivati dobit, od čega 1.000 KM ide na najam krova dvorane. Fatić ističe kako bi svakome ko je zainteresovan za ovakve projekte, izgradi solarnu elektranu jer se na nju ne plaća koncesija.

“To je nešto novo na našim prostorima, a mnogo toga se može naučiti iz oblasti obnovljivih izvora energije. Ko god je u mogućnosti neka ulaže u solarne, hidro i vjetroelektrane jer su dosta isplative. Ovakvi projekti zahtijevaju ulaganja ali zato je dobit sigurna i to je najvažnije”, kazao je.

Električnu energiju koju proizvede ne koriste za svoje potrebe već cijelu količinu prodaju EP BiH. Često putuje po zemljama EU kako bi bio upućen u novitete kada je ova oblast u pitanju, a istakao je kako ubuduće planiraju izgradnju i novih solarnih pogona na području Kalesije.

Uredba za korištenje obnovljivih izvora energije i kogeneracije donesena je sredinom 2010. godine kojim je federalna vlada ovlastila javna preduzeća Elektroprivredu BiH u Sarajevu i Elektroprivredu HZ HB u Mostaru da potpisuju ugovore sa vlasnicima solara o garantovanom otkupu struje na 12 godina. Struja se otkupljuje po garantovanoj cijeni od 736 do 920 KM po megavatu, ovisno od snage elektrane.

Izvor/biznis.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)