Home / Vijesti / Svijet / Bitka za tržište počela: Prvi američki tanker sa naftom stigao u EU

Bitka za tržište počela: Prvi američki tanker sa naftom stigao u EU

Bitka za evropsko tržište se intenzivirala sa uplovljavanjem prvog tankera sa američkom naftom u Francusku.

To je prvi tanker nakon što je Vašington ukinuo 40-godišnje ograničenje izvoza “crnog zlata”, piše Financial Times.
To je kritičan trenutak za industriju koja se suočava sa sunovratom cijena i prezasićenošću ponude, ocjenjuje list i precizira da je tanker krenuo iz Teksasa prije tri nedjelje i uplovio juče u francusku luku Fos.
Krajem decembra, američka kompanija Enterprise Products Partners najavila je izvozni ugovor za svoju naftu, postavši prvi izvoznik nafte iz SAD u četiri decenije, a kupac je bio trgovačka firma Vitol group, koja namjerava da pošalje pristiglu sirovinu u svoju rafineriju u Švicarskoj.
“Sama količina nije tako velika za sada, ali to je tek početak”, izjavio je za FT Olivije Jacob iz konsultantske kompanije Petromatrix.
“Američki izvoz nafte će u krajnjoj instanci biti transformacijski za industriju, omogućavajući ne samo veći izvoz američke nafte iz škriljaca, već i drugih vrsta i kanadske nafte. Za trgovce je to velika prilika, imajući u vidu da SAD namjeravaju ne samo da više izvoze nego i da uvoze”, dodao je on.

Cijene nafte pale su za gotovo 75 odsto u posljednjih 18 mjeseci, pošto je Saudijska Arabija obarala cijene kako bi s tržišta istisnula skupe proizvođače, navodi britanski ekonomski list.
Prošlu godinu je obilježila konkurentska utakmica na evropskom tržištu nafte, dodaje se u tekstu, uz podsjećanje da je saudijski Aramco uporno snižavao cijenu svoje nafte i počeo da snabdijeva Poljsku, koja je inače bila tradicionalan ruski klijent.

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)