Home / Vijesti / BiH / BiH 15. februara predaje aplikaciju za članstvo u EU

BiH 15. februara predaje aplikaciju za članstvo u EU

BiH bi trebalo da 15. februara preda zahtjev za članstvo u EU, piše “Večernji list”, izdanje za BiH.

List navodi da je u ime Holandije, zemlje predsjedavajuće EU, u BiH stiglo službeno obavještenje sa potvrdom datuma predaje aplikacije BiH za članstvo u EU.

U pismu, koje je u ime Holandije potpisao Piter de Hojer, stalni predstavnik te zemlje, navodi se da će, s obzirom na pismo iz BiH od 14. januara 2016. godine, holandski ministar inostranih poslova Bert Kunders rado primiti zahtjev BiH za članstvo u ime EU, Predsjedništva Savjeta EU.

“Vrijeme prijave je opsežno raspravljano na najvišim nivoima između naših zemalja i predlažemo da se formalno podnošenje zahtjeva upriliči u ponedjeljak, 15. februara 2016. godine, u Briselu”, navodi se, između ostalog, u pismu.

Zahtjev će, kako navodi list, u ime BiH predati predsjedavajući Predsjedništva BiH Dragan Čović, planirano je da ga u ime Holandije primi Kunders, a predaji bi prisustvovali i visoki predstavnik EU za spoljne poslove i bezbjednosnu politiku i potpredsjednik Evropske komisije Federika Mogerini te povjerenik za evropsku politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johanes Han.

EU očekuje od BiH da do datuma predaje zahtjeva za članstvo pokaže vidnu radnu aktivnost za rješavanje pitanja mehanizma koordinacije i prilagođavanja Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, u dijelu koji se odnosi na tradicionalnu trgovinu.

“Večernji list” navodi da nakon predaje zahtjeva, za vlasti u BiH slijedi težak posao, a neki od zadataka su važne reforme, ispunjavanje preostalih obaveza, prilagođavanje evropskim standardima.

Zemlja koja želi da pristupi EU podnosi zahtjev za članstvo Savjetu, koji potom od Komisije traži mišljenje o tome je li je podnosilac zahtjeva sposoban da ispuni kriterijume iz Kopenhagena, koji uključuju tržišnu privredu, stabilnu demokratiju i vladavinu prava te prihvatanje cijelog zakonodavstva EU i evro.

Predsjedavajući Predsjedništva Bih Dragan Čović izrazio je zadovoljstvo činjenicom da je BiH dobila službenu potvrdu za predaju aplikacije za članstvo u EU, ističući da je to istorijski datum za BiH.

“Međutim, nama mora biti jasno da time tek otvaramo naš pregovarački proces. Naša želja je da početkom iduće godine budemo kandidati”, rekao je Čović.

Član Predsjedništva BiH iz Republike Srpske Mladen Ivanić rekao je juče da bi bio veoma zadovoljan kada bi BiH bila dio EU, jer se tu nalazi ključ rješavanja unutrašnjih razmirica.

Slično razmišlja i bošnjački član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, koji je nedavno rekao da je veoma važno za BiH da nastavi sa približavanjem EU, posebno na planu uspostavljanja mehamizma koordinacije i adaptacije Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

izvor/večernji list/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)