Home / After Work / Koliko znate o sindromu eksplodirajuće glave?

Koliko znate o sindromu eksplodirajuće glave?

Sindrom eksplodirajuće glave je sindrom o kojem se u zadnje vrijeme puno priča, ali se i dalje malo o njemu zna.

Sindrom eksplodirajuće glave se pojavljuje u trenutcima kada se naše tijelo i organizam potpunu smiruju prije spavanja, a kod nekih ljudi u trenutcima kada padaju u duboki san.

Probude ih glasni, nagli i kratki zvukovi koji mogu biti različitih tipova, no najčešće ih se opisuje kao zvuk eksplozije, glasan zvuk činela ili padanje nečega. Radi se o parasomniji, odnosno poremećaju spavanja, i iako su zapravo ti zvukovi bezbolni, nelagodni su i kod osoba može razviti strah od istih ili od spavanja. Neki su pacijenti također izrazili kako nekada vide i bljesak ili im se mišić naglo trgnuo, također neki su objasnili da su osjetili i osjećaj kao da ih je nešto udarilo u zatiljak glave.

„Poremećaji spavanja opisuju se zadnjih stotinjak godina. U prošlom stoljeću napredovanjem tehnike i aparata za snimanje moždanih valova i polisomnografskim snimanjima u Centrima za spavanje saznanje o tim poremećajima se povećava. Nazivi: insomnija, narkolepsija, hipersomnija, noćna apneja, sindrom nemirnih nogu i sindrom explodirajuće glave se sve češće spominju i u medicinskim i popularnim časopisima.“ – istaknula je neuorologinja Morana Ivičić, koja vodi vlastitu neurološku ambulantu još od 1998. godine.

Pojavljuje se svim dobima

Pošto je malo informacija o istom poznato, ne zna se koliko točno osoba pati od ovog sindroma. Sindrom eksplodirajuće glave može se pojaviti u bilo kojoj dobi, a navodi se kako su ih prijavljivala djeca u dobi već od 10 godina. No, neurologinja napominje kako novija istraživanja pokazuju da se radi o mlađim ljudima od pedeset godina i da se češće ženske osobe žale na ovakve smetnje.

Slično je potvrdilo i istraživanje provedeno među 211 studenata na Sveučilištu Washington State koje je pokazalo kako je čak svaki peti student iskusio sindrom eksplodirajuće glave, što pokazuje kako ovaj sindrom nije toliko rijedak koliko se smatralo. Brian Sharpless, voditelj istraživanja, smatra da je uzrok neurološki „zastoj“ koji se događa nakon što se naše tijelo smiruje, a uspoređuje ga s gašenjem računala, kojeg možemo ugasiti normalno i polako, ili naglo samo pritiskom na gumb. Tako bi se i naš auditorni sustav trebao „gasiti“ u fazama, no nekada dođe do „zastoja“ pa se on ugasi naglo proizvodeći taj zvuk.

“Tijekom tonjenja u san “moždani releji” trebali bi se postupno gasiti. Postoji teorija da je razlog nastanka eksplodirajuće glave naglo gašenje “svih” – zapravo mnogih neuronskih mreža te to izaziva “bljesak” , “eksploziju”, buđenje u strahu da je pukla bomba ili prasnuo pištolj” – opisala je neurologinja Ivičić.

Stres i umor krivci za ovu parasomniju

Kao glavni uzrok smatra se veliki stres ili umor, no prije nego zaključite da se radi o sindromu eksplodirajuće glave budite sigurni da simptomi nisu uzroci novih lijekova koje ste počeli uzimati te da nemate dodatne simptome koji mogu biti znak drugih zdravstvenih problema ili problema s mentalnim stanjem.

“Sadašnja saznanja o tom poremećaju ne dovode isti u korelaciju sa nekim ozbiljnim neurološkim zbivanjem ili pojavnost kao simptom u nekim neurološkim bolestima.”  istaknula je doktorica medicine i specijalistica neurologije Ivičić.

Kako bi se sindrom mogao prepoznati i kako bi bili upoznati točno kakvo je vaše zdravstveno stanje bilo prije nego ste iskusili sindrom, pokušajte zapisivati jeste li tih dana bili u stresu i jeste li zvukove čuli prije spavanja, tijekom padanja u duboki san ili su vas oni i budili tijekom noći.

Još ne postoji način liječenja

Još uvijek za ovaj sindrom ne postoji lijek, a pacijentima se najčešće savjetuje da pokušaju s metodama opuštanja kako bi smanjili utjecaj stresa na spavanje.

“Medikamentozne učinkovite terapije nema. Predlažem da se pacijenti pridržavaju tzv – higijene spavanja. Prije odlaska na spavanje ne savjetujem prejedanje niti teške teme prilikom razgovora. Trebalo bi smanjiti  rad na računalu ili gledanje televizije neposredno prije odlaska u krevet. Mnogi u spavaćim sobama imaju televiziju jer jedan partner ne može spavati pa do dugo gleda istu, a drugi se pri tonjenju u san budi “sa eksplozijom u glavi” pa zbog tog razloga ne može usnuti. Dolazi do nezadovoljstva, tjeskobe i izazivanja nelagodu pri tonjenju u san zbog straha od novog nastanka “buke, praska, eksplozije”. Osobe koje žive same lakše se pridržavaju datih uputa , ali se kod njih potencira strah da će im se nešto loše zbiti tijekom spavanja- što može dovesti do javljanja ili pogoršanja paničnih napada” – naglasila je neurologinja.

Pogledajte kako smanjiti napetost prije spavanja, te saznajte koju hranu možete jesti za bolji san.

Izvor/ordinacija.hr/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)