Home / Vijesti / Svijet / SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

SAD i EU ukinuli sankcije Iranu

Evropska unija i Sjedinjene države pristali na ukidanje sankcija nakon što je Teheran ispunio zahtjeve iz nuklearnog sporazuma.

Evropska unija i Sjedinjene države pristali su na ukidanje sankcija nakon što je Iran ispunio zahtjeve iz nuklearnog sporazuma sa svjetskim silama.

Američki predsjednik Barack Obama potpisao je izvršnu odredbu o ukidanju sankcija Iranu, saopćila je Bijela kuća.

Obama je naveo da iransko ispunjenje sporazuma “označava fundamentalni obrt u situaciji vezanoj za iranski nuklearni program”, dodaje se u saopštenju, prenosi Reuters.

SAD su zvanično ukinule sankcije Iranu, što je potvrdio i američki državni sekretar John Kerry.

Odluka Evropske unije

Evropska unija je također pristala da ukine ekonomske sankcije Iranu, a odluka koju je usvojilo 28 članica Unije još treba da bude objavljena u Službenom listu EU-a da bi stupila na snagu, što se očekuje ubrzo, prenosi AFP.

Šefica evropske diplomatije Federica Mogherini potvrdila je da je danas postignut dogovor o ukidanju multilateralnih i nacionalnih ekonomskih sankcija Iranu, javio je Reuters.

Ove odluke su uslijedile nakon što je Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopćila da je Iran ispunio sva ograničenja svojih nuklearnih aktivnosti kao što je to zahtijevano sporazumom postignutim sa velikim silama u julu.

“Iran je sproveo sve mjere dogovorene sporazumom iz jula”, navodi se u saopštenju, prenosi Reuters.

Američki državni sekretar John Kerry doputovao je ranije u subotu u Beč pošto su Iran i zapadne sile finalizirale sporazume za ukidanje sankcija Teheranu poslije postizanja historijskog sporazuma o ograničavanju iranskog nuklearnog programa.

Prema historijskom dogovoru, koji je Iran u julu u Beču postigao sa SAD-om, Rusijom, Kinom, Britanijom, Francuskom i Njemačkom, saglasio se da će dramatično smanjiti svoj nuklearni program u zamjenu za ukidanje sankcija.

Od tada je Iran drastično smanjio broj centrifuga postavljenih u svojim postrojenjima za obogaćenje uranijuma, prebacio je više tona slabo obogaćenog uranijuma u Rusiju i rastavio je jezgro u nuklearnom reaktoru Arak.

izvor/aljazeera/

poslovnidnevnik

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)