Home / Vijesti / BiH / Projektom “Djeca mira” progovaraju mladi rođeni nakon Daytonskog sporazuma

Projektom “Djeca mira” progovaraju mladi rođeni nakon Daytonskog sporazuma

Više od 50 mladih iz šest gradova Bosne i Hercegovine (Bratunac, Zvornik, Tomislavgrad, Mostar, Sarajevo i Bijeljina) koji su rođeni nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma bili su dio projekata u okviru kojeg su mogli iznositi svoje stavove i osjećaje o stanju u njihovim životnim sredinama.

Kao rezultat tog projekta, kojeg je pokrenulo Udruženje za razvoj i promicanje umjetničke djelatnosti “Magacin Kabare” na čelu sa rediteljem Emirom Kapetanovićem, a uz podršku Ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH, u Sarajevu će 21. januara biti promoviran multimedijalni događaj “Djeca mira”.

Riječ je o filmu i izložbi o mladima te performansu mladih i razgovoru sa učesnicima filma. Mirnodopskim postdejtonskim generacijama ovaj događaj pruža priliku da potpuno slobodno kažu šta misle o zajedništvu i podjelama.

Ovim performansom Radoš, Nina, Ivona, Nataša, Zorica i Marko, zajedno sa redateljem Emirom Kapetanovićem, multimedijalnim umjetnikom Bojanom Stojčićem, novinarom Almirom Panjetom i drugim edukatorima obilježavaju 20 godina mira i dan kada je postignut Dejtonski mirovni sporazum.

U razgovoru za Fenu reditelj Kapetanović naglašava da je namjera projekata bila čuti razmišljanja i stavove mladih ljudi iz BiH bez da im se pokušavaju nametnuti ideje ili uticati na njihova razmišljanja, ali i bez traženja od njih da odgovaraju na pitanja o nečemu čega se ne sjećaju.

– To je bio slučaj s ranijim projektima gdje su djeca bila primorana da pričaju o nekim stvarima koje nisu doživjeli ili ih takvi stavovi dodatno udaljavaju od druge djece iz drugih gradova s drugačijim sudbinama od njihovih – pojasnio je Kapetanović.

Bilo je različitih radionica na kojima su mladi mogli napisati pozitivnu vijest iz njihove sredine ili su pisali sebi pisma za 20 godina, a nakon tih radionica urađen je performans s pobjednicima gdje su oni kroz pjesmu, poeziju i nastupe izrazili svoja razmišljanja i snove.

Kapetanović je posebno istaknuo da se u okviru ovog projekta moglo vidjeti da mlade generacije žele više, ali su izloženi stavovima starijih i onih koji pokušavaju da ih usmjere u pravcu koji oni zapravo ne žele.

Ovaj reditelj je mišljenja da se mladima treba dozvoliti da sami odaberu svoj put i izgrade svoje stavove, dodajući da je kod mladih uočio nedovoljno poznavanje ostalih gradova BiH što je identificirano kao nedostatak koji bi se mogao nadopuniti organiziranjem školskih ekskurzija unutar BiH umjesto u inozemstvu.

– Uz podršku ambasada u BiH ovakve projekte moguće je realizirati, mada bismo bili zadovoljni kada bi i fondovi iz BiH bili fokusirani na međugradsku saradnju. Ovo je mala država, a tako malo se poznajemo – upozorava Kapetanović.

U okviru ovog multimedijalnog događaja bit će postavljena i izložba nazvana “Riječi i gradovi” koju je pripremio vizualni umjetnik Bojan Stojčić inspiriran razmišljanjima mladih ljudi.

izvor/vijesti.ba/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)