Home / EU / Zoran Janković sudski oslobođen krivnje u slučaju Mercator

Zoran Janković sudski oslobođen krivnje u slučaju Mercator

Ljubljanski gradonačelnik Zoran Janković oslobođen je krivnje za sporno poslovanje pri gradnji Mercatorova trgovačkog centra u Nišu (Srbija) u vrijeme kad je bio direktor tog trgovačkog lanca.
Janković je bio optužen za zloporabu službenog položaja. On i tadašnji član Mercatorove uprave Stanislav Brodnjak bili su optuženi da su prilikom kupnje zemljišta za Mercatorov centar u Nišu protupravno dobili 100.000 eura, sklapanjem fiktivnog ugovora s tvrtkom Facim, sa sjedištem na Cipru, za koju je revizija poslovanja Mercatora 2006. utvrdila da je riječ o fiktivnom a ne o stvarnom poslu odnosno da nije napravljena nikakav posao ili usluga, iako je ona fakturirana i plaćena.

Obojica su negirala krivicu, a Janković je na sudu izjavio da za spomenuti posao nije znao niti je potpisao ugovor s Facimom. Oslobođeni su zbog nedostatka dokaza.

Državni tužitelj Jaka Brezigar izjavio je da je odlukom okružnog suda u Ljubljani svejedno zadovoljan jer se na sudu dokazalo kako je ugovor između Facima i Mercatora bio fiktivan te da nije bilo riječi o stvarnom poslu koji je rezultirao nekom uslugom za Mercator.

Na sudu je dokazana krivnja direktora ciparske tvrtke Borisa Milevoja, koji je zbog sklapanja fiktivnog ugovora osuđen na godinu i pol zatvora uvjetno, uz rok kušnje od tri godine.

10577

Protiv nekadašnjeg direktora Mercatora i ljubljanskog gradonačelnika vodi se i dalje više predkaznenih i sudskih postupaka vezanih uz njegovo djelovanje kao prvog čovjeka Ljubljane, u kojima ga se sumnjiči za pogodovanje i uzimanje provizija od poduzeća s kojima je grad poslovao, no Janković sve navode iz optužnica negira i tvrdi da će na sudu dokazati kako nije kriv.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)