Home / Vijesti / BiH / Osiguranje će moći prodavati banke, ali ne i osobe bez stručnog ispita

Osiguranje će moći prodavati banke, ali ne i osobe bez stručnog ispita

U budućnosti police osiguranja raznih osiguravajućih kuća na prostoru Federacije BiH fizičkim i pravnim osobama neće moći prodavati osobe koje ne budu imale položen stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju, piše Večernji list BiH. Prema novim pravilima, koje je usvojila federalna Vlada i uputila u parlamentarnu proceduru na usvajanje, “osoba ovlaštena za zastupanje društva mora biti registrirana kao zastupnik u osiguranju u Agenciji za nadzor.

Zaposlenici društva za zastupanje u osiguranju koji rade na poslovima pribave osiguranja moraju imati položen stručni ispit za obavljanje poslova posredovanja u osiguranju”. Za kršenje novog zakona predviđene su novčane kazne od 500 do 1500 maraka za svakog zastupnika u osiguranju ako nema položen stručni ispit i ako nije registriran u Agenciji za nadzor osiguranja u Federaciji BiH. Za upis u registar zastupnika u osiguranju, uz zahtjev za registriranje u Agenciji za nadzor, podnositelj zahtjeva mora priložiti potvrdu o položenom stručnom ispitu za poslove posredovanja, dokaz da ima najmanje srednju stručnu spremu i da ima najmanje jednogodišnje iskustvo iz područja poslova osiguranja, potvrdu kojom dokazuje da nije pod sudskim nadzorom. Novina je da će se i banke moći baviti poslovima posredovanja u osiguranju.
“Kako bi banke mogle obavljati poslove posredovanja u osiguranju potrebno je izvršiti usklađivanje Zakona o posredovanju u privatnom osiguranju sa Zakonom o bankama, čime bi se stvorio pravni okvir u kojem bi se banke mogle baviti ovom djelatnošću, što bi doprinijelo daljnjem razvoju industrije osiguranja”, stoji u zaključku Vlade FBiH, piše Večernji list BiH.

“Ovim zakonom ne vrši se usklađivanje s EU direktivama, s obzirom da je njegov cilj usklađivanje sa Zakonom o bankama koji predviđa da se i one mogu baviti poslovima posredovanja u osiguranju, što materijalnim Zakonom o posredovanju u privatnom osiguranju nije bilo propisano, kao i preciziranje pojedinih odredbi koje nisu bile dovoljno jasno precizirane i što je stvaralo poteškoće u primjeni i tumačenju zakona”, priopćili su iz Vlade Federacije BiH. Sve poslove i nadzor vezano uz osiguranje obavljala bi Agencija za osiguranje, ali spomenimo kako je na početku mandata federalni premijer Fadil Novalić najavio smanjenje broja agencija i direkcija zbog racionalizacije troškova, pa i spomenute agencije.

Tako je najavljeno ukidanje ili spajanje, između ostaloga, Agencije za kvalitetu i akreditaciju u zdravstvu, Agencije za nadzor osiguranja u FBiH, Povjerenstva za koncesije, Fonda za zaštitu okoliša, Gender centra Federacije BiH, Ureda Vlade Federacije BiH za europske integracije, Zavoda za mjeriteljstvo, Federalnog zavoda za programiranje razvoja, Federalnog zavoda za geologiju, Federalne uprava za geodetske i imovinsko-pravne poslove.

 

izvor/indikator/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)