Home / Vijesti / BiH / Novalić: Povećanje minimalne plate na 420 KM je društveno opasno i koči ekonomski rast

Novalić: Povećanje minimalne plate na 420 KM je društveno opasno i koči ekonomski rast

Premijer FBiH Fadil Novalić, nakon odluke Vlade FBiH da Prijedlog općeg kolektivnog ugovora pošalje Ustavnom sudu FBiH na ocjenu ustavnosti, rekao da je za Vladu FBiH neprihvatljivo povećanje minimalne plaće sa sadašnjih 380 KM na 420 KM.

Novalić je rekao da Vladi FBiH nisu jasne namjere Saveza samostalnih sindikata i Udruženja poslodavaca koji su usaglasili Prijedlog općeg kolektivnog ugovora.

“Analizirajući 33 tačke Prijedloga općeg kolektivnog ugovora zaključili smo da su socijalni partneri izašli iz okvira zakonitosti. Tu prije svega mislim na Zakon o radu”, kazao je Novalić.

Novalić smatra da pojedini dijelovi Općeg kolektivnog ugovora predstavljaju opasnost po zagrijavanje FBiH za ekonomski rast u narednim godinama koji bi riješio sve naše probleme.

“Ove godine ćemo imati rast od 3,2 posto, sljedeće očekujemo rast od 3,6 posto, a 2018. od 4,2 posto. To je faza zagrijavanja ekonomije jer nama treba rast od 6 posto da bismo prevazišli naše probleme”, kazao je Novalić.

On smatra da predloženi kolektivni ugovor predstavlja opasnost za značajan dio privrede, posebno za mala i srednja preduzeća do 50 zaposlenih koja su izvor 85 posto prihoda u FBiH.

“Svako povećanje minimalca veće od 3 posto je društveno opasno. Zadnje povećanje za pet posto iz 2013. dovelo je do pada prihoda u FBiH. Mi ovdje imamo 12,8”, kazao je Novalić napomenuvši da je povećanje minimalca opasnost za budžete jer su određena socijalna davanja vezana za minimalac.

Premijer smatra da bi Opći kolektivni ugovor kakav su postigli sindikati i poslodavci bio štetan za makroekonomski rast te da predstavlja zadiranje u ovlasti Vlade FBiH, posebno kada se radi o određivanju minimalne plate.

 

izvor/klix/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)