Home / Vijesti / BiH / Intral BH počeo proizvodnju obuće u halama Aide

Intral BH počeo proizvodnju obuće u halama Aide

Kompanija “Intral BH”, strateški partner Fabrike obuće “Aida”, premjestio je znatan dio svog proizvodnog pogona iz Lukavca u iznajmljeni i obnovljeni prostor u “Aidi” te započeo proizvodnju. Direktora “Intrala BH”, Aliju Šehovića i radnike posjetili su premijer Tuzlanskog kantona Bego Gutić i ministar razvoja i poduzetništva Nermin Hodžić, javlja RTV “Slon”.
U obnovu jedne od hala u “Aidi”, “Intral” je shodno prethodnom dogovoru sa Vladom Tuzlanskog kantona investirao oko milion KM, a trenutno je u toku i upošljavanje novih radnika. Do kraja godine očekuje se da će se trenutno uposlenih 240 radnika pridružiti dodatnih 200.

Prema ranije datom obećanju Intral je, kada je u pitanju prijem novih uposlenika, svoja vrata prije svih otvorio radnicima “Aide”. Njih desetak već radi na novim mašinama.
– Veoma je bitno da je “Intral” počeo raditi u prostorima “Aide” i da je ispunio sve ono što smo se ranije dogovorili. Osim ovih desetak, očekujem da će se i veći broj radnika “Aide” prijaviti za rad u “Intralu” nakon što im istekne pravo na korištenje naknade koju, kao nezaposlene osobe, primaju sa biroa – rekao je premijer Gutić.

Obuku, koju je “Intral” organizirao za svoje buduće radnike, trenutno pohađa njih 40, a direktor “Intral BiH” Alija Šehović najavljuje da će do kraja 2016. godine u ovim pogonima raditi barem 450 radnika.

– Obzirom na pozitivne ulazne podatke koje imamo od naših poslovnih partnera, kao i povećanje narudžbi i do 100%, očekujem da ćemo tokom ove godine primiti znatan broj novih radnika – rekao je direktor Šehović.

Podsjećamo, u “Aidi” je nedavno pokrenut stečajni postupak, tako da je ova tuzlanska fabrika u daljoj nadležnosti Općinskog suda koji provodi dalje procedure.

– Od organa koji provode proces stečaja u “Aidi” očekujem da imaju razumijevanja prema strateškom partneru “Intralu” i da ova ulaganja, koja iznose oko milion KM, kroz vođenje stečaja na neki način zaštite – rekao je premijer Gutić.

Uporedo sa stečajnim postupkom, novom proizvodnjom i upošljavanjem, Vlada Tuzlanskog kantona uspješno realizira i svoj dio obaveza prema radnicima. U naredne tri godine, svim radnicima će biti uvezan radni staž, s tim da će prioritet u uvezivanju imati oni radnici koji u toj godini budu ispunjavali uslove za odlazak u penziju, soapćeno je iz Ureda za zajedničke poslove kantonalnih organa

izvor/rtv-slon/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)