Home / Kompanije i Tenderi / Domaće kompanije / VLADA FEDERACIJE BIH OPTUŽUJE :INA i MOL izvlače novac iz Energopetrola!

VLADA FEDERACIJE BIH OPTUŽUJE :INA i MOL izvlače novac iz Energopetrola!

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine smatra da hrvatsko-mađarski konzorcij INA-MOL nije ispunio obveze iz ugovora o kupnji sarajevske naftne tvrtke Energopetrol te da u tu kompaniju nije investrirao 150 milijuna KM odnosno oko 76,7 milijuna eura. Vlada FBiH, odnosno savjetnik predsjednika Vlade FBiH Suvad Osmanagić tvrdi da je spomenuti konzorcij dodatno oštetio Energopetrol neistinitim prikazivanjem investiranja u tvrtku, pri čemu je konzorcij stekao dobit veću od 200 milijuna eura.

-Ina-Mol je prema ugovoru trebala uložiti 100 milijuna KM u širenje prodajne mreže, ali u taj segment nije investiran ni jedan pfening, što potvrđuje i Energopetrol u svojim financijskim izvještajima- ustvrdio je savjetnik Osmanagić.

Inače, naftni konzorcij Ina-Mol je 2013. pokrenuo arbitražu pred Međunarodnom trgovačkom komorom u Parizu tužeći Vladu FBiH da nije ispunila obveze o sanaciji dugova i zbrinjavanju viška zaposlenika Energopetrola, što su preuzeli kupoprodajnim ugovorom. Po tom je osnovu konzorcij od FBiH tražio odštetu od 64 milijuna KM odnosno 32,7 milijuna eura.

Koncem prosinca prošle godine Vlada FBiH je pozvala konzorcij na odustanan od arbitražog spora. Osmanagić je ustvrdio da je od prodaje Energopetrola profitirao isključivo konzorcij Ina-Mol, prvenstveno stejecanjem vrijednih nekretnina kao što su poslovne zgrade u centru Sarajeva te lanac benzinskih crpki:- Konzorcij je ‘ispumpavao’ novac fiktivnim fakturama i zaduživanjem kroz zatezne kamate. To je razlog trenutnih Enegopetrolovih gubitaka koji su 100,3 milijuna KM veći od njegova ukupnog kapitala. Konzorcij je samo u 2013. i 2014. godini od Energopetrola ostvario prihode od skoro 400 milijuna KM ili oko 200 milijuna eura, što znači da su za deset godina tako sigurno utržili oko milijardu eura- tvrdi Osmanagić.

Inače, privatizacija Energopetrola je i predmet sudskog spora na Općinskom sudu u Sarajevu na kojem je podignuta optužnica protiv devet državljana BiH zbog navodnog nezakonitog pogodovanja hrvatsko-mađarskom konzorciju pri kupnji i dokapitalizaciji Energopetrola.

izvor/dubrovački vjesnik/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)