Home / Nauka i Tehnologija / U Teksasu je noćna struja – besplatna

U Teksasu je noćna struja – besplatna

U Teksasu vjetrofarme proizvode toliko energije da neke elektroprivrede poklanjaju kupcima struju.

Takav režim vrijedi od 21 h navečer do šest sati ujutro, a elektroprivreda koja se odlučila na taj režim je primjerice TXU Energy, gdje tu uslugu koristi 3.000 kupaca.

U toj kompaniji objašnjavaju da žele promijeniti način na koji kupci poimaju energiju, a oni koji se odluče na tarifu s besplatnom noćnom energijom tijekom dana plaćaju nešto skuplju struju.

TXU Energy je tek jedna od pedesetak prodavača električne energije u Teksasu koja zadnje tri godine koja stimulira građane da energiju troše kada je jeftinija.

U Teksasu otprilike 10% energije dolazi iz vjetroelektrana, a ta država ima vlastitu elektroenergetsku mrežu gotovo neovisnu o ostatku države tako da obilje besplatne energije treba biti konzumirano upravo ovdje.

Poklanjanje struje za kompanije nije čisti altruizam. Deregulacija je potaknula intenzivnu kompeticiju na tržištu, a potičući ljude da troše struju noću kompanije smanjuju troškove koje prevelika količina obnovljive energije radi u mreži.

Slični eksperimenti se događaju i drugdje, npr. u Baltimoreu. Kupci talijanskog Enela mogu dobiti popuste ako svoju potrošnju drže ispod određene razine tijekom najveće potražnje, javlja New York Times.

Energetika.ba

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Izrael svojim državljanima ;odmah napustite Tursku !!

IZRAELSKO Vijeće za nacionalnu sigurnost izdalo je upozorenje svojim građanima da ne putuju u Tursku …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)