Home / EU / EU: Drastična upozorenja na kutijama cigareta

EU: Drastična upozorenja na kutijama cigareta

BRISEL – Od naredne godine kutije cigareta koje se prodaju širom Evrope dobiće potpuno novi dizajn.

Nakon izgubljene sudske bitke duhanske kompanije primorane su ukloniti svoj logotip s pakovanja. Međutim, ne predaju se bez borbe.

Odluka Evropskog suda je posljednji u nizu udara na duhansku industriju. Kako se sve više zemalja uključuje u borbu protiv pušenja, mnoge duhanske ikone nestaju s polica.

Bitku predvodi Australija, koja je prije tri godine uvela eksplicitna upozorenja, poput slike pluća preminule osobe koja je bila dugogodišnji konzument cigareta. Država tvrdi da je taj potez smanjio broj pušača za 15 odsto.

Od naredne godine nova regulativa EU-a nalaže da 65 odsto kutije cigareta mora biti prekriveno sličnim slikama, što ostavlja manje mjesta za logo kompanija.

“Postoje dokazi da zdravstvena upozorenja djeluju, u smislu odvraćanja mladih ljudi od konzumiranja cigareta i pomaganja starijima da prestanu pušiti. Tekstualna upozorenja su dobra, ali su slikovna efikasnija”, kaže aktivistica Amanda Sandford.

Velika Britanija, Irska i Francuska otišle su i korak dalje od direktive EU-a.

Poput Australije, te zemlje najavile su plan o totalnom ukidanju loga s kutije. To je odluka protiv koje duhanski giganti najavljuju žestoku borbu.

“Nekoliko vodećih kompanija, poput British American Tobacca, Philip Morrisa, Imperiala i Japan Tobacca, podnijelo je tužbu Visokom sudu u Londonu. Odluka se očekuje u januaru. Žalili su se i Evropskom sudu pravde u Luksemburgu, navodeći kako plan o ukidanju loga krši evropski zakon o trgovačkoj zaštiti i čak zakon o slobodi izražavanja”, izvještava reporter Al Jazeere Neave Barker.

Duhanske kompanije izgubile su prvostepenu presudu u Luksemburgu, a sličan ishod očekuje se i na ostalim sudovima.

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

Lijek za mršavljenje koji je izazvao buru oduševljenja stiže na kapaljku

Danska farmaceutska kompanija Novo Nordisk lansirat će svoj iznimno popularan lijek za mršavljenje Wegovy u …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)