Home / Vijesti / BiH / SIPA hapsi Kineze: Iznijeli iz BiH 15 miliona evra

SIPA hapsi Kineze: Iznijeli iz BiH 15 miliona evra

Više osoba uhapšeno je danas, a u toku su pretresi na više lokacija u sjevernom dijelu BiH u okviru istrage krijumčarenja novca iz BiH u Hrvatsku, a odatle u druge zemlje, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Ove osobe uhapšene su akciji kodnog naziva “Kurir”, koju su po nalogu tužioca iz Posebnog odjeljenja za organizovani kriminal, privredni kriminal i korupciju Tužilaštva BiH sproveli pripadnici Agencije za istrage i zaštitu /Sipa/ BiH i Uprave za indirektno oporezivanje /UIO/.

Istragom je utvrđeno da su kineski državljani koji posluju u BiH i sa njima povezana preduzeća i pravna lica u dužem vremenskom periodu krijumčarili i iznijeli iz BiH najmanje 15 miliona evra.

Taj novac nije transferisan platnim prometom i bankovnim transakcijama, već je fizički krijumčaren iz BiH, na područje Hrvatske, te dalje u inostranstvo, čime je počinjeno krivično djelo pranja novca u vezi sa krivičnim djelom poreske utaje ili prevare.

Istraga, koja se vodi u dužem vremenskom periodu, rađena je u saradnji sa istražiocima USKOK-a iz Hrvatske, a pod istragom u BiH je najmanje deset fizičkih i pravnih lica, od čega su dio državljani BiH, a dio državljani Kine, te sa njima povezana preduzeća i pravne osobe.

“Ovo je prva veća akcija u borbi protiv ove vrste nezakonitosti u BiH, a Tužilaštvo BiH će zajedno sa partnerskim agencijama nastaviti borbu protiv ovog oblika nezakonitosti i nanošenja štete budžetu i platnom sistemu BiH”, navodi se u saopštenju.

U okviru istrage istražioci i tužioci Tužilaštva BiH održali su sastanke sa kolegama iz USKOK-a, gdje su detaljno planirane aktivnosti akcije.

“Uhapšena lica će biti operativno tretirana od Sipe i UIO BiH, te Tužilaštva BiH, nakon čega će biti donesena odluka o daljim aktivnostima”, navodi se u saopštenju.

Izvor: /Agencije/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)