Home / Vijesti / Svijet / DAEŠ zarađuje od ”poreza” koliko od trgovine naftom

DAEŠ zarađuje od ”poreza” koliko od trgovine naftom

Prihod terorističke organizacije Islamska država (DAEŠ) od ”poreza”, konfliskalizacija i ucena na teritorijama koje kontroliše nije ništa manji od prihoda od trgovine naftom, piše Fajnenšel tajms.

Američki list navodi da se „sirijska nafta može činiti najprofitabilnijim resursom terorističke organizacije, pa čak i ako avioni SAD, Francuske, Rusije uspješno izvode udare na mjesta gdje se ona proizvodi, lokalni dohoci, kao što su ‘porezi‘, mogu sačuvati ekonomiju DAEŠ-a“.

„Istraživanje Fajnenšel tajmsa pokazuje da DAEŠ ne zarađuje ništa manje od reketa i konfiskacija, koliko od nafte“, piše list. Od tih sredstava DAEŠ isplaćuje plate svojim borcima. Saopšteno je da militanti uzimaju od bogatijih građana 2,5 odsto od njihovog kapitala.

Prema podacima lista, militanti dobijaju udeo i od „trgovine, poljoprivrede, finansijskih transakcija, pa čak i od plata koje vlada isplaćuje“. Nakon naleta peti dio vrednosti opljačkane imovine predaje se onima koji pljačkaju, dok se opljačkano prodaje na pijaci, navodi list. Pritom, članovi DAEŠ-a mogu dobiti robu upola cijene.

Osim toga, piše list, militanti dobijaju prihod od trgovine.

„Na turskoj granici svaki dan stoji u redu do 600 kamiona, kako bi dopremili u Siriju proizvode i građevinski materijal. Neki vozači i prodavci su ispričali da većina robe prolazi kroz teritoriju pod kontrolom militanata“, piše Fajnenšel tajms.

„90 odsto toga što prodajemo sada zavisi od DAEŠ-a“, navodi list riječi jednog trgovca.

Izvor/Cafe.ba/

poslovidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)