Home / Vijesti / Svijet / “CRNI PONEDELJAK” Ruska rublja pala na dno
epa04531154 Russian ruble and euro banknotes in Schwerin, Mecklenburg-Western Pomerania, Germany, 16 December 2014. Russia's Central bank raised refinancing rate up to 17 per cent per a year (plus 650 basic points). EPA/JENS BUETTNER

“CRNI PONEDELJAK” Ruska rublja pala na dno

Rublji je opet svanuo “crni ponedeljak”, budući da je kurs ruske monete pao na najniži nivo prema vodećim valutama od kolapsa 24. avgusta ove godine.

Najnoviji sunovrat je pokrenulo globalno poniranje cijena nafte.

Na najnižem nivou, ruska valuta je trgovana za 71 rubalja prema dolaru i za više od 78 rubalja prema evru, prenosi Raša tudej.

Rusko tržište akcija je zabilježilo manji obim trgovanja zbog pada vrednosti rublje i cena nafte. Indeks RTS denominovan u dolarima pao je više od dva odsto u popodnevnim satima, dok je indeks MICEX rubaljske trgovine skliznuo manje od jedan odsto u “crveno”.

Cijene sirove nafte pale su na najniži nivo od 2009. godine zbog globalne prezasićenosti ponude i odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) da ne smanji rekordnu proizvodnju. Sirova nafta tipa “brent” pala je na ispod 37 dolara po barelu, dok se američka “laka”nafta (WTI) pala srozala ispod 35 dolara po barelu.

Nakon što je MMF snizio svoju prognozu rasta globalne privrede, ruski ministar finansija Anton Siluanov je rekao da bi cena sirove nafte mogla opasti na 30 dolara za barel u 2016. i da bi mogla da ostane na tom nivou tokom cele godine.

“To nagoveštava da će i tražnja za naftom pasti. Obim rezervi nafte je ogroman. Iran će se vratiti na globalno tržište s jednim do 1,5 miliona barela dnevno… sve upućuje na to da će niske cijene nafte dominirati sljedeće godine”, rekao je Siluanov za agenciju Tas.

Ruska vlada će vjerovatno revidirati svoj budžet za 2016. godinu, koji se sada oslanja na cijenu nafte od 50 dolara za barel i na kurs od 63,3 rublje za jedan američki dolar.

Zamjenik ministra finansija Maksim Oreškin rekao je da Rusija sada pravi plan budžeta zasnovan na fluktuiranju cijene nafte između 40 i 60 dolara najmanje do 2022. godine.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)