Home / Vijesti / BiH / RAZMOTREN PRIJEDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKOM POTPISU I DOKUMENTU

RAZMOTREN PRIJEDLOG ZAKONA O ELEKTRONSKOM POTPISU I DOKUMENTU

Banja Luka, 8. decembra /SRNA/ – Narodnа skupština Republike Srpske  razmotrila je večeras prijedlog zakona o elektronskom potpisu kojim se uredjuje pravo fizičkih i pravnih lica na upotrebu ovog potpisa.

Ministar nauke i tehnologije Republike Srpske Jasmin Komić istakao je da se zakonskim rješenjima uredjuje upotreba elektronskog potpisa u upravnim,sudskim i drugim postupcima,te poslovnim i drugim radnjama.

“Predloženim zakonom uredjuju se prava,obaveze i odgovornosti fizičkih i pravnih lica koja pružaju usluge izrade,verifikacije i validacije elektronskog potpisa”,rekao je Komić,predstavljajući ova zakonska rješenja.On je naveo da je predvidjeno da od 500 do 1500 KM bude kažnjeno fizičko lice koje neovlašteno pristupi i upotrijebi podatke i sredstva za izradu elektronskog potpisa.

Poslanici su razmotrili i prijedlog zakona o elektronskom dokumentu kojim se uredjuje upotreba ovakvog dokumenta od republičkih organa,organa lokalne samouprave,privrednih društava,ustanova i poduzetnika.

Zakonskim rješenjem uredjuje se upotreba elektronskog dokumenta u postupcima koji se vode pred nadležnim organima u upravnom,sudskom ili drugom postupku.
Zakonom je precizirano da elektronski dokument ima pravnu snagu,kao i dokument na papiru.

izvor/srna/

poslovnidnevnik.ba

 

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)