Home / Vijesti / BiH / У СРПСКОЈ 85.000 БЕСПРАВНО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

У СРПСКОЈ 85.000 БЕСПРАВНО ИЗГРАЂЕНИХ ОБЈЕКАТА

БАЊАЛУКА, 8. ДЕЦЕМБРА /СРНА/ – Министар за просторно уређење, грађевинарство и екологију Републике Српске Сребренка Голић рекла је вечерас да се кроз измјене и допуне Закона о уређењу простора и грађењу утврђује да је од општег интереса легализација бесправно изграђених објеката, којих у Српској има више од 85.000.

Голићева је навела да је велики број бесправно изграђених објеката резултат лоше економске ситуације и великих миграција становништва у ратном и поратном периоду.

“Одредбама закона раздваја се социјална бесправна изградња од комерцијалне бесправне градње, за коју нису предвиђени никакви попусти и умањења накнаде”, рекла је Голићева у парламенту Српске, образлажући Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу.

Она је додала да се јасно разграничава када се не може издати накнадна грађевинска дозвола, односно ако је објекат изграђен на земљишту неповољном за грађење, попут клизишта, мочварног земљишта и земљишта изложеног поплавама и друго.

“Кроз законске измјене уводи се накнада за легализацију као посебан вид накнаде и дефинише њен начин обрачуна, при чему се акценат ставља на индивидуалне-стамбене и индивидуалне стамбено-пословне објекте, који чине највећи проценат бесправних објеката и за које се на јединственим принципима уређује поступак обрачуна уз изузетно стимулативне услове”, рекла је Голићева.

Она је истакла да се као посебна категорија лица међу бесправним градитељима дефинишу породице погинулих бораца, ратни војни инвалиди прве и друге категорије и лица која имају статус најтежих цивилних инвалида у колицима и слијепа лица.

“За објекте укупне површине до 100 метара квадратних накнада за легализацију износи 100 КМ, а за објекте укупне корисне површине од 100 до 200 метара квадратних накнада је 500 КМ”, рекла је Голићева.

Она је додала да за објекте од 200 до 300 метара квадратних накнада износи 1.000 КМ, а за објекте од 300 па до максималне корисне површине за наведену бруто грађевинску површину објекта износи 2.000 КМ.

Предсједник бањалучке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Станислав Бркић изразио је задовољство што је Влада утврдила овај закон.

Он очекује да ће Народна скупштина подржати наведено законско рјешење.

Народна скупштина Републике Српске размотрила је по хитном поступку Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о уређењу простора и грађењу. /наставиће се/

izvor/srna/

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)