Home / EU / Najgora godina za euro može biti još strašnija

Najgora godina za euro može biti još strašnija

Najgora godina za evro u ovoj deceniji izgleda da može biti još strašnija nakon uključivanja kineskog juana u korpu rezervnih valuta MMF, piše “Bloomberg”.

Ponderisani kurs valute 19-članog bloka u korpi MMF-ovih specijalnih prava vučenja (SPV) pašće na 30,93 odsto sa 37,4 procenta, saopštila je ta međunarodna finansijska institucija, prenosi “Nezavisne“.

Juan će se, shodno jučerašnjoj odluci MMF-a, od 1. oktobra 2016. pridružiti dolaru, evru, funti i jenu u raspodjeli SPV, po ponderisanoj stopi od 10,92 odsto.

Evro je pao 13 odsto u odnosu na dolar u 2015, najviše u ovoj deceniji, a centralne banke su smanjile udio te valute u svojim rezervama na najniži nivo od 2002. godine.

Predsjednik Evropske centralne banke Mario Draghi signalizirao je 22. oktobra da su kreatori monetarne politike otvoreni za jačanje podsticaja privrede, nakon što je u martu pokrenut program otkupa obveznica zemalja eurozone vredan 1,1 bilion evra (1,2 biliona dolara).

“Evro će najviše trpiti zbog promjene pondera. MMF uzima od eurozone da bi dao Kini, promjena ravnoteže u slučaju drugih valuta je mahom beznačajna”, navodi Douglas Borthwick, predsjednik sektora za valute njuorške brokerske kuće “Chapdelaine”.

Kineska valuta prestići će jen i funtu u novoj korpi. Ponderisani kurs dolara u SPV iznosiće 41,73 procenta, jena 8,33 procenta, a funte 8,09 procenata, u odnosu na sadašnjih 41,9 (dolar), 11,3 (funta) i 9,4 (jen), navodi MMF.

Promjena sastava korpe valuta MMF-a prva je od 1999, kada je evro zamijenio njemačku marku i francuski franak. MMF razmatra izmjenu korpe svakih pet godina, a tokom prethodnog razmatranja 2010. odbio je da uključi juan, piše “Bloomberg”.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)