Home / Najave / Zaboravite Burj Khalifu: Saudijci grade toranj za Guinnessa
burj-khalifa-dubai

Zaboravite Burj Khalifu: Saudijci grade toranj za Guinnessa

Dubai, kao grad sa najvećim tornjevima na svijetu uskoro će imati jaku, visoku i veliku konkurenciju i to u komšiluku, budući da Saudijska Arabija gradi toranj koji bi trebao biti visok do jednog kilometra.

Burj Khalifa, kao najviša svjetska zgrada bi se mogla skinuti sa liste Guinessovih rekorda, ukoliko Saudijska Arabija izgradi planirani Jeddah Tower, a do sada je za njegovu izgradnju obezbijeđeno 1.23 milijarde dolara.

Jedddan Economic Company i Alinma Investments iz Saudijske Arabije su potpisali investicijski dogovor u vrijednosti od 2.2 milijardde dolara, a ovaj toranj je već u izgradnji. Naime, konstrukcija je stigla do 26 sprata, a njegova ukupna visina bi trebala biti kilometar.

Okončanje izgradnje je planirano za 2020. godinu, a ukoliko se realizuje uspješno, Jeddah Tower bi za nešto više od 150 metara trebao premašiti Burj Khalifa toranj u Dubaiju, koji je 827 metara visok.

Ukupno, Jeddah bi trebao imati 200 spratova, pregled prema Crvenom moru, a izgradnja će zahtijevati 5.7 miliona kvadratnih metara betona i 80.000 tona čelika, piše Saudi Gazette, a prenosi CNN.

poslovnidnevnik.ba

Komentari

komentari

Check Also

Heder

POLICIJA OPKOLILA NJENU KUĆU: SLAVNA AMERIČKA GLUMICA POKUŠALA DA SE UBIJE!

Heder Loklir, kako pišu strani mediji, pokušala je da sebi oduzme život, posle čega je prebačena na …

Loading...