Home / Vijesti / BiH / Počeo zimski Diplomatski bazar u Sarajevu

Počeo zimski Diplomatski bazar u Sarajevu

Tradicionalni zimski dobrotvorni Diplomatski bazar, koji organizuju članovi diplomatske zajednice u BiH uz podršku Agencije za međunarodni razvoj Sjedinjenih Američkih Država (USAID), održava se danas u Sarajevu, javlja Anadolu Agency (AA).

Ove godine više od 40 ambasada učestvuje na bazaru, sa oko 200 štandova, a imaju i posebno iznenađenje, objavljuju i izdaju knjigu recepata. Na bazaru vlada pozitivna atmosfera i već je veliki broj građana došao da vidi, obiđe i proba različitu hranu koja svaka za sebe predstavlja različite zemlje širom svijeta.

Diplomatski bazar se održava u dvorani “Mirza Delibašić” na Skenderiji, a cilj je prikupljanje novca u dobrotvorne svrhe.

Sva sredstva prikupljena realizacijom ovogodišnjeg Diplomatskog zimskog bazara su namijenjena za pomoć četiri organizacije koje pomažu djecu s posebnim potrebama, djecu bez roditeljskog staranja i djecu čije su porodice u stanju socijalne potrebe.

Supruga turskog ambasadora u BiH Tomurcuk Erginay kazala je da su ove godine nastojali da budu što uspješniji i što bolji, barem onoliko koliko su to bili prošle godine.

“Nadam se da smo uspjeli da naš štand učinimo što većim, sadržajnijim kako bismo bili što uspješniji. Sadržajan je u smislu velikog asortimana robe, hrane i svih drugih proizvoda koji se mogu predstaviti kada je Turska u pitanju. Moram reći da je sve zastupljeno, od velikog broja različitih jela turske nacionalne kuhinje do različitih vrsta proizvoda za različite potrebe. Možemo govoriti o odjeći, suvenirima, kućnim potrepštinama…”, istakla je Erginay.

Napominje da su i prošlogodišnji bazar počeli sa velikim entuzijazmom i očekivanjima.

“Ove godine imamo isti cilj, a očekivanja su možda i veća. U svakom slučaju ovo nije uradila jedna osoba nego veliki tim. Veliki je broj proizvoda i donatora. Naravno da je osnovni cilj i prioritet ovog bazara da se skupi što više humanitarne pomoći”, poručila je Erginay.

Supruga britanskog ambasadora u BiH Caroline Ferguson kazala je da danas prodaju dosta ukusnih prehrambenih proizvoda.

“Na našem štandu kao i svake godine možete naći razne vrste džemova, britanskih proizvoda, kolačića i keksova. Također, možete pronaći proizvode sa zastavom Velike Britanije kao što su kape, blokovi, maramice, čarape…Imamo i jako puno knjiga, a i isto tako proizvoda za djecu kao što su knjige, DVD-ovi…”, istakla je Ferguson.

Poručila je da je osnovni cilj predstavljanja njihovih proizvoda da građani probaju njihove najbolje proizvode kroz kulinarska iskustva.

“Prodajemo i naše majice kao i majice koje najavljuju Božić. Pokušavamo da prenesemo atmosferu Velike Britanije”, dodala je Ferguson.

Nora Schiller, supruga ambasadora Švedske u BiH, izrazila je zadovoljstvo brojem učesnika na ovogodišnjem bazaru.

“Jako smo zadovoljni učešćem. Svake godine postajemo sve veći i veći. Ove godine imamo 200 stolova na bazaru. Ono što možete naći na našem stolu je tipična švedska hrana, mesne okruglice, marinirani losos…”, istakla je Schiller.

Kako kaže, i ranijih godina je vladalo veliko interesovanje za švedske proizvode, a ove godine očekuje dobre rezultate kada je bazar generalno u pitanju.

“Mislim da možemo očekivati dobre rezultate. Imamo ne samo 40 ambasada koje će zaraditi novac nego i knjigu recepata. Oko 35 ambasada je dalo recepte za ovu knjigu”, dodala je Schiller.

Karte koštaju pet konvertibilnih maraka, dok tiket za instant tombolu košta tri KM.

– poslovnidnevnik.ba-

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)