Home / Vijesti / BiH / U rad pušten dalekovod Ugljevik – Priboj vrijedan 700.000 KM

U rad pušten dalekovod Ugljevik – Priboj vrijedan 700.000 KM

Puštanjem u rad 35-kilovoltnog dalekovoda Ugljevik-Priboj, vrijednog 700.000 KM, biće znatno poboljšan kvalitet snabdijevanja strujom 1.400 potrošača sa područja opštine Lopare.

Dalekovod je zajednička investicija RiTE Ugljevik i Elektro-Bijeljine koji u projektu učestvuju sa po 50 posto.

Direktor Elektro-Bijeljine Zlatan Lazarević rekao je da će potrošači od danas imati znatno bolje snabdijevanje, koje je bilo ugroženo elementarnim nepogodama.

On je istakao da će ovom investicijom, jednom od najznačajnijih u posljednjih 10 godina kada je riječ o Elektro-Bijeljini, biti riješeno i pitanje kopa Rudnika i termoelektrane Ugljevik.

“Postavljena su 32 rešetkasta stuba nosača, dužina nazadnog dijela ovog dalekovoda je 6.900 metara, te podzemnih pristupnih kablovskih spojnica u dužini oko 700 metara, što je ukupno sedam i po kilometara dalekovoda”, rekao je Lazarević.

On napominje da je čvorna trafostanica ovog dalekovoda smještena u Mjesnoj zajednici Priboj, a dalekovod Elektro-Bijeljine koji je na novim kopovima RiTE Ugljevik, bit će izmješten.

“Ovo je jedna od najznačajnijih, ali ne i najvrednijih investicija koju smo imali. Ipak, ova investicija je tehnički najvažnija jer opskrbljuje 1.400 kupaca koji su pretrpjeli najveću štetu u posljednjim nepogodama”, rekao je Lazarević.

On je podsjetio da je Elektro-Bijeljina u prethodnom periodu imala, kao jednu od značajnih investicija, kablovsko spajanje trafostanica Bijeljina tri kod fabrike Sava i Bijeljina tri kod stadiona Radnik gdje je spojeno tri i po kilometra kabla, pri čemu je napravljen “prsten” oko Bijeljine.

“U pripremi su i investicije važne za ovo područje – za manastir Tavnu i naselja Suvo Polje i Zagoni, što ćemo riješiti krajem ove i početkom naredne godine”, rekao je Lazarević i dodao da su sve vezane za trafostanicu Modran.

Lazarević je naveo da je godišnji plan investicija Elektro-Bijeljine 10 do 12 miliona KM, ali da se uspije realizovati šest do sedam miliona KM iz sopstvenih sredstava.

Rukovodilac radne jedinice Elektrodistribucije Ugljevik Stevan Sandić rekao je novinarima da je 35-kilovoltni dalekovod do danas bio usko grlo u elektroenergetskom sistemu, da su kvarovi bili česti, te da će najnovijom investicijom, danas puštenom u rad, to biti otklonjeno.

“Ovo je od velike koristi, kako za stanovništvo ovog kraja i preduzeće, tako i za RiTE Ugljevik”, rekao je Sandić novinarima.

izvor-SRNA

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)