Home / Vijesti / BiH / Premijera filma “Davno sam ti leg'o” 8. decembra u Banjoj Luci

Premijera filma “Davno sam ti leg'o” 8. decembra u Banjoj Luci

Premijera dokumentarno-animiranog filma “Davno sam ti leg'o” bit će održana 8. decembra u Multipleksu „Palas“ u Banjoj Luci.

Ovaj kratki dokumentarno-animirani film, u trajanju od 19 minuta, realiziran je u periodu od aprila do kraja oktobra, saopćeno je iz Asocijacije za vizuelne umjetnosti ”FenixArt”.

Kombinujući živu sliku i 2D tehniku animacije, kompleksan svijet simbola i epitafa koji potiče od impresivne i zadivljujuće srednjovjekovne umjetnosti Bosne i Hercegovine, oživljen je pokazujući bogatstvo i raznolikost kulture koja je tu postojala.

Filmom se nastojalo doprinijeti razvoju filmske produkcije kroz inovativni sadržaj koji će uključiti interkulturalni dijalog i poštovanje različitosti.

Snimane su najznačanije nekropole širom Bosne i Hercegovine, od kojih i najpoznatije s bogato ukrašenim stećcima na području Hercegovine i centralne Bosne: Radimlja i Boljuni kod Stoca, Gornji Bakići kod Olova, Umoljani, Lukomir i Šabići na planini Bjelašnica, Gvozno polje na planini Treskavica, Mirkova Kosa kod Kalinovika, Čengić Bare na planini Zelengora, Dugo polje na Risovcu, Ravanjska vrata kod Kupresa, Kalufi iznad Nevesinja i druge nekropole ali i pojedinačni primjerci na raznim lokacijama.

U ekipi filma “Davno sam ti leg'o” bili su Goran Dujaković, scenario i režija, Nebojša Đumić, animacija, Draško Gajić, kamera, Predrag Solomun, montaža, Aleksandar Svitić i Nemanja Jekić, asistenti snimatelja, Vladimir Turjačanin, David Mastikosa i Ratko Kolobarić, muzika i Dragana Protić, producentkinja.

Asocijacija za vizuelne umjetnosti ”FenixArt” realizirala je ovaj film u sklopu projekta „Dijalog za budućnost“, koji implementiraju UNDP, UNICEF i UNESCO u partnerstvu s Predsjedništvom Bosne i Hercegovine.

Projekat «Dijalog za budućnost» se finansira sredstvima Ujedinjenih nacija za podršku izgradnji mira/Fonda za izgradnju mira (PBF).

Budžet filma je bio 26 hiljada KM, a realizaciju su pomogli i Muzej Republike Srpske, Zemaljski muzej Sarajevo, Planinarsko sportsko društvo Lelija-Kalinovik, Miloš Mišković, Ante Vujnović – Javna Ustanova Radimlja Stolac, Momo Nikić  i Toni Šarac.

(FENA)

Komentari

komentari

Check Also

Poziv za učešće u jedinstvenom istraživanju o poboljšanjima i promjenama u preduzećima

Banja Luka, 2.11.2023.) Eda – Agencija za razvoj preduzeća je pokrenula jedinstveno istraživanje sa ciljem …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)