Home / Vijesti / BiH / U Sarajevu održana svečana promocija Startup akademije

U Sarajevu održana svečana promocija Startup akademije

U Sarajevu je danas održana svečana promociju “Startup akademije“na kojoj su bili prisutni timovi iz Banja Luke, Mostar i Tuzla.

Najbolji poslovni modeli dobit će punu podršku poslovnih inkubatora da se razviju u uspješna poduzeća, istaknuto je na današnjoj promociji.

Startup akademija zajednički je projekt Inovacionog centra iz Banja Luke, BIT centra iz Tuzle i INTERA tehnološkog parka iz Mostara u okviru kojeg će se organizirati dva ciklusa akademije u svakom od sjedišta partnera.

Veleposlanica Norveške u BiH Anne Vibeke Lilloe istaknula da je ovo inovativni model kroz koji se uči kroz praksu te da bi projekt morao rezultirati najmanje sa šest novih kompanija i 120 sudionika u procesu. Navodi da je on najprije namijenjen osnaživanju mladih i žena.

Menadžer ovog projekta i direktor Inovacionog centra iz Banja Luke Drago Gverić ističe da im je cilj da kroz njega potaknu poduzetništvo u inkubatorima u različitim dijelovima BiH u cilju samozapošljavanja i otvaranja novih poduzeća.

”Drago mi je da smo već u prvom ciklusu imali prijavljenih 58 timova. Od tog broja smo odabrali 34 sa kojima aktivno radimo kroz metodologiju start-up akademije”, kazao je Gverić za Akta.ba.

Drugi poziv će, najavio je, biti  raspisan 15. prosinca/decembra ove godine a obuke će biti obavljene u prvom kvartalu 2016. Ovaj  poziv će biti namijenjen isključivo ženama – poduzetnicama.

Uz podršku Veleposlanstva Norveške osigurali su manje grantove tako da očekuju i određen broj novoregistriranih poduzeća u sva tri centra.

Zajednička promocija je bila prilika da se mladi povežu i razmijene ideje.

Danas je istaknuto da ideje ne moraju biti vezane za IT sektor, te da je bitno da su inovativne i da imaju potencijal za samozapošljavanja i zapošljavanja. Jedino što ne mogu podržati su ideje koje se baziraju na trgovi, igrama na sreću  odnosno one koje u sebi nemaju mogućnost stvaranja viška vrijednosti.

Gverić kaže da je odziv jako veliki te da ga to raduje jer pokazuje da sve više jača  želja za poduzetništvom kod mladih te da su oni počeli prepoznavati mogućnost samozapošljavanja kao jedan od modaliteta rješavanja pitanja nezaposlenosti.

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)