Home / Vijesti / Regija / Stoltenberg: Nitko se ne smije miješati u odluku Crne Gore

Stoltenberg: Nitko se ne smije miješati u odluku Crne Gore

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio je  kako nitko nema pravo miješati se u odluku Crne Gora da postane članica zapadne vojne alijanse, te da bi svaki pritisak samo ojačao spremnost NATO-a da pozove Podgoricu u punopravno članstvo Saveza.

On je, na konferenciji za novinare poslije razgovora sa srbijanskim premijerom Aleksandrom Vučićem u Beogradu, rekao da je su težnje Crne Gore da postane članica NATO-a pitanje o kojem odlučuje samo ta zemlja i Savez, javio je Tanjug.

“Niko drugi nema pravo miješati se u takvu odluku. Crna Gora je suverena i neovisna zemlja i svaka suverena država ima pravo odlučiti o svom putu, uključujući i kakve sigurnosne aranžmane želi”, naglasio je Stoltenberg.

On je podsjetio da sve zemlje potpisnice Helsinške povelje, pa tako i Rusija, moraju poštivati pravo na samostalno odlučivanje.

Odluku o prijemu Crne Gore u članstvo, prema njegovim riječima, NATO će donijeti na sastanku ministara vanjskih poslova Saveza 1. i 2. prosinca.

“Tada će se odlučiti o pozivu Crnoj Gori, ali važno je da nijedna treća zemlja nema prava intervenirati i miješati se u taj proces. Ako bude bilo kakvog miješanje to može dovesti do ojačavanja spremnosti da se pozove Crna Gora pozove u punopravno članstvo”, izjavio je Stoltenberg.

Po njegovim riječima, osnovno načelo Saveza je poštivanje odluke zemalja te ako je neka država odlučila da ne želi biti članicom, to se poštuje.

S tim u vezi rekao je kako je Srbija odlučila da ne teži članstvu u NATO-u, što Savez poštuje.

“Srbija je odlučila biti neutralna zemlja. Ne postoji sukob i kontradikcija da bude neutralna zemlja i razvija bliske odnose sa NATO-m, jer Savez ima odnose i s drugim neutralnim zemljama. Poštujem odluku Srbije i nijedna država nije silom natjerana da postane članica”, zaključio je Stoltenberg.

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)