Home / Vijesti / BiH / Bojić: Necarinskih barijera sve manje, ali treba još raditi na tome

Bojić: Necarinskih barijera sve manje, ali treba još raditi na tome

Bruno Bojić, predsjednik Vanjskotrgovinske komore (VTK) Bosne i Hercegovine, kazao je da je necarinskih barijera prilikom primjene CEFTA sporazuma sve manje ali da se privrednici još nalaze u situaciji da njihova roba ne može preći granicu u planiranom terminu zbog dodatnih analiza ili certifikata.

“U  2015. godini nismo imali više od pet prijava, što znači da smo jako mnogo uradili na tom polju, a one su se odnosile na  Srbiju i Albaniju. Nadam se da ćemo razgovorima  otkloniti sve necarinske, odnosno administrativne barijere  vezano za priznavanje certifikata ili previše uzimanja uzoraka na graničnim prijelazima, a dat ćemo i nalog našoj izvršnoj vlasti onako kako smo to uradili ministar Mirko Šarović i ja prije tri godine  sa Srbijom, potpisjući sporazume o otklanjanju svih tih barijera, priznavanju laboratorijskih certifikata i ostalog što prati tu robu”, rekao je Bojić danas u Sarajevu uoči početka okruglog  stola o temi “Necarinske barijere u poljoprivredno- prehrambenom sektoru u CEFTA regionu”, koji se održava u prostorijama VTKBiH.

Naglasio  je da se privrednici u takvim situacijama obrate VTKBiH koji se zatim hitno  obrati  nadležnom ministarstvu određene države i time eliminira problem.

“Najveći problem je, ipak, to   što pojedinci na graničnim prijelazima ne poštaju potpisane sporazume i legislativu  koja je regulirana međudržavnim sporazumima”, dodao je  predsjednik VTKBiH.

Sekretar Udruženja za poljoprivredu Privredne komore  Srbije Nenad Budimović kaže  da PK Srbije nastoji da stalno rješava probleme vezane za necarinske barijere.

“Često privrednici upotrijebe neke vanzakonske i podzakonske mjere da bi zaštitili svoje proizvode, ali zato PK Srbije je tu i  odmah reagira kod privrednika kako bi se omogućila normalna vanjskotrgovinska razmjena. Takvi problemi javljaju se s primjenom nove regulative koja treba biti harmonizirana s regulativom EU”, rekao je Budimović.

I privrednici, koji učestvuju u radu današnjeg okruglog stola, jedinstveni su u stavu  da manje-više imaju „susret“ s necarinskim barijerama.

Emir Vilić, ekspert-menadžer u Milkosu, kazao je da ova mliječna industrija izvozi u sve zemlje CEFTA-e i da nemaju većih problema, osim dijelom sa Srbijom.

“Recimo pored naših domaćih analiza oni rade svoje i to traje desetak dana , a to je, da bi se pustili u prodaju, za mliječne proizvode mnogo vremena. Osim toga mi smo uspjeli poboljšati izvoz u Srbiju četiri puta u ovoj godini i on će  iznositi oko 800 hiljada KM”, rekao je Vilić.

Skup je organiziran u skladu s usvojenim Programom aktivnosti za 2014./2015. godinu DIHK-CEFTA Projekta “Implementacija CEFTA radi unapređenja internacionalizacije privreda jugoistočne Evrope”.

Cilj današnjeg okruglog stola, kako je rečeno, jeste  da se prezentiraju  iskustva i najčešće barijere slobodnoj trgovini u regionu, kao što su: komplikovane procedure kod protoka robe, nepriznavanje certifikata o kvalitetu, sanitarnih, fitosanitarnih i veterinarskih dokumenata kao povećano uzorkovanje robe na granicama i sl., te da se iznađu rješenja koja će ukloniti te probleme.

Komentari

komentari

Check Also

BiH firma upala u “svoj” objekt na Hvaru

Predstavnici privatizirane Tvornice čarapa Ključ iz Sarajeva ovih dana provalili su u zgradu u središtu …

WP2Social Auto Publish Powered By : XYZScripts.com

New to site? Create an Account


Login

Lost password? (close)

Already have an account? Login


Signup

(close)